Toxinele se acumuleaza in organismul nostru tot mai mult din cauza poluarii si a alimentatiei procesate, a lipsei sportului si a alegerilor noastre de viata. Implicit, cautand sa ne-adaptam la un stil de viata si o dieta mai sanatoase, mizand pe ORGANIC, BIO, reducem expunerea la toxine. Si pentru ca natura are in sanul ei solutii si mai accesibile decat credeam, exista 4 ceaiuri care realizeaza o detoxifiere completa.
Circulatia sangvina sanatoasa este vitala pentru procesul de detoxifiere, dat fiind ca prin ea, toxinele si reziduurile metabolice sunt eliminate din tesuturi in circulatie, ca apoi sa fie scoase din sistem. Daca circulatia e proasta si toxinele se misca lent in sistem, pot aparea simptome precum oboseala si durerile de cap.
Solutia: radacina de ghimbir este un medicament natural benefic in mai multe privinte, mai ales in cazul greturilor. Mai mult, ghimbirul trateaza greata provocata de raul de mare, greturile matinale specifice sarcinii si greata indusa de chimioterapie. Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii si carminative – elimina gazele. Ghimbirul pune in miscare sangele si ajuta circulatia, fiind folosit in acest sens de multi adepti ai medicinei chineze traditionale. Ghimbirul stimuleaza muschii inimii, ajutand la pomparea sangelui prin tot corpul mult mai rapida. Asta duce la circulatie sanguina sanatoasa.
Se recomanda 3 cani de ceai pe zi, timp de 2-4 saptamani.
Toxinele solubile in apa trec neschimbate prin corpul nostru si se elimina prin excretie, urina sau transpiratie. Cele solubile in grasime nu pot fi excretate fara transformarea metabolica din ficat, care le transforma in solubile in apa. Celulele ficatului sunt, asadar, un mecanism sofisticat de descompunere a substantelor toxice endogene si exogene. Fiecare hormon, pesticid, medicament, toxina e metabolizat de ficat prin faza 1 si faza 2 de descompunere.
Ceaiul verde, Oolong si ceaiul negru sunt preparate din acelasi tip de planta. Primul este chiar cea mai cunoscuta bautura din lume dupa aia si celebru pentru proprietatile antioxidante si termogenice. Polifenolii continuti sunt cei care ofera beneficiile acestea si tot ei sunt cei care stimuleaza faza 1 si faza 2 de convertire a toxinelor, protejeaza ficatul si blocheaza impactul cromozomial negativ asociat cu chimicalele din fumul de tigara. Consumul de ceai verde e corelat si cu anumite tipuri de cancer, inhiband dezvoltarea lor.
Bila este produsa de ficat si ajuta in digerarea grasimilor, cand ajunge in tractul intestinal. Aceasta substanta are si o functie importanta, de a transporta moleculele toxice, prin excretie, afara din organism.
Ceaiul de papadie se foloseste de mult timp pentru a stimula productia de bila si circulatia ei in organism. Astfel, ea ajuta detoxifierea prin asigurarea bilei, care transporta toxinele afara din sistem. Unele state au aprobat utilizarea radacinii de papadie pentru problemele hepatice si biliare.
Toxinele si reziduurile toxice sunt eliminate din intestine sau, mai exact, din colon. In timpul procesului, se elimina si bila care a fost secretata spre intestine. De vreme ce bila contine unele toxine de pe drum, e de inteles de ce nu e in regula sa stea prea mult in tractul nostru intestinal, pentru ca unele dintre toxine se pot reabsorbi. Constipatia este cea mai frecventa cauza a persistentei toxinelor in tractul intestinal.
Frunzele de senna se folosesc in ceai ca laxativ natural, foarte eficient in reducerea constipatiei. Pe termen scurt, senna este o metoda buna de-a rezolva problemele intestinale. Sennosidele – compusii activi din senna, nu sunt absorbiti, ci activati de enzimele bacteriene ale colonului si asta atrage efectul laxativ, prin inducerea secretiei de fluide, ceea ce ajuta la motilitatea colonului si a tranzitului. Uneori, senna poate provoca dureri abdominale si disconfort si diaree, doza este foarte importanta.
Se recomanda 1 cana de ceai pe zi, timp de 2-4 saptamani.