Pentru fiecare aliment sanatos, precum fructele de padure, avocado sau ciocolata neagra, exista reversul medaliei si alimente nesanatoase ori deloc recomandate in cantitati mari, chiar daca sunt sanatoase. Verifica-ti lista de cumparaturi si portiile cu urmatoarele produse.
Tonul
Sau pestele, in general, care poate acumula mercur. Desi este recomandat cu mare drag, mai mult de 2 portii saptamanale dauneaza organismului tocmai din cauza acestui nivel ridicat de mercur care se depune. Din cauza lui, poti avea probleme de natura cognitiva. Insa somonul, sardinele si macroul contin cel mai scazut nivel de mercur si cel mai ridicat nivel de Omega-3.
Uleiurile partial hidrogenate
Cand auzi hidrogenate, ar fi bine sa fugi mancand pamantul. Acest ingredient, care inseamna grasimi trans, creste riscul obezitatii si dauneaza mult sanatatii cardiace si cerebrale. Produsele cu uleiuri sau grasimi partial hidrogenate cresc nivelul de peptida beta-amiloida, care conduce la boala Alzheimer. Prajelile, produsele coapte si procesate contin astfel de grasimi.
Fructoza
Inseamna tot zahar, dar acest tip de zahar afecteaza altfel creierul. Cercetatorii cred ca fructoza in exces dauneaza celulelor creierului si produc incetinirea procesului de gandire si invatare.
Fast foodul
E un boost de ingrediente care, in doze mari, sunt daunatoare organismului si creierului: grasimile trans, grasimile saturate, sodiul, zaharul si altele mai misterioase sunt un mix de compusi daunatori pe toate planurile. Mai mult, cei care sunt consumatori frecventi de fast food au un risc de 40% mai mare de-a fi depresivi.
Suplimentele de cupru si fier
Sunt recomandate doar la sfatul medicului. Aceste minerale sunt importante pentru sanatate, dar prea mult strica. Fierul si cuprul in exces poate forma placa de beta-amiloida care blocheaza comunicarea celulara si duce la moartea celulelor nervoase.