revista

Cancerul de colon. Prevenire si tratamente

Cancerul de colon. Prevenire si tratamente

Ce este cancerul de colon

In intestinul subtire are loc digestia finala a bolului alimentar si absorbtia nutrientilor, iar ce ramane dupa, se duce spre colon si in final, spre rect. Pe de alta parte, intestinul gros are o lungime de 2m si retine resturile alimentare, impreuna cu apa, saruri si vitamine ce vor fi eliminate. Celelalte: unele dintre alimentele nedigerate, de exemplu fibrele, sunt digerate de bacteriile colonului si alte sucuri si absorbite apoi in corp. In loc, raman celule moarte ale mucoasei intestinale, resturi nedigerate, bacterii - gazduite in colon si trecute apoi spre eliminarea lor ca scaun. 

Intestinul gros este un tub structurat destul de complex, pe 4 straturi, de la interior spre exterior: mucoasa, submucoasa, stratul muscular si seros. Cel mai des intalnite tipuri de cancer, de tipul adenocarcinomului, ataca mucoasa, pentru ca e expusa la toxine si bacterii, iar celulele ei sunt continuu agatate. Daca apar celule anormale din cauza diviziunii celulare, ele se dezvolta cu repeziciune si nasc o forma de cancer – de colon sau colorectal, cu polipi crescuti de-a lungul intestinului – tumori precanceroase care cresc lent in timp si nu se extind. Dar uneori, ei devin cancerosi, iar cancerul de colon poate lua nastere chiar si dupa 8-10 ani de la formarea acestora.

Odata ce se formeaza cancerul colorectal, se dezvolta in doua feluri. Ori local si se extinde pe peretii intestinului sub forma unei mase tumorale greu de indepartat (creand durere, senzatie de plin, blocaje ale colonului), ori transmitand mii de celule pe zi in sistemul limfatic, dand nastere cancerului in alte organe. Cancerul colorectal se imprastie de obicei in nodulii limfatici locali, inainte sa ajunga la alte organe precum ficatul, abdomenul, plamanii.

 

Simptome:

  • Schimbari in frecventa scaunelor
  • Constipatia
  • Diareea
  • Sange in scaun
  • Sange mai subtire decat in mod normal
  • Crampe, disconfort, balonari
  •  

Tratamentul pe stadii ale cancerului de colon

Pentru cancerul care nu s-a imprastiat pe zone diferite, operatia este primul tratament de baza. Chimioterapia este de ajutor in unele cazuri. Cele mai multe tratamente adjuvante se dau pentru 6 luni.

Stadiul zero

De vreme ce cancerul nu a depasit mucoasa intestinala, operatia e singura necesara. Ea se face prin polipectomie (indepartarea polipilor) sau excizie locala prin colonoscop. Rezectia colonului – colectomia – poate fi necesara uneori, daca tumoarea e prea mare.

Stadiul I

Acest tip de cancer a trecut de peretele colonului si nu s-a extins. Colectomia partiala – operatie chirurgicala prin care se indeparteaza sectiunea colonului care e canceroasa si nodulii limfatici din apropiere – e tratamentul obisnuit. Nu e nevoie de terapie in plus.

Stadiul II

Cancerul a trecut de peretele colonului si se poate extinde pe tesutul din apropiere, dar nu in nodulii limfatici. Colectomia poate fi singura necesara, dar doctorul va recomanda, probabil, si chimioterapie. Exista parti bune si proaste si la chimioterapie, care trebuie discutate cu doctorul.

Stadiul III

Aici, cancerul s-a extins deja spre nodulii limfatici, dar nu in alte organe. Colectomia si chimioterapia este tratamentul standard in acest caz, optional terapie cu radiatii, daca doctorul crede de cuviinta.

Stadiul IV

Cancerul s-a imprastiat deja spre organe precum ficatul, peritoneul, ovare, plamani. Din pacate, in aceasta situatie, operatia nu vindeca cancerul de colon. Totusi, daca doar putine parti canceroase (metastaze) s-au imprastiat in ficat sau plamani si pot fi complet indepartati impreuna cu cancerul de colon, operatia te poate ajuta sa traiesti mai mult sau chiar sa te scape de boala. Chimia se mai ofera ca optiune, inainte si dupa operatie. In unele cazuri, s-ar putea sa fie nevoie de chimioterapie direct spre ficat.

Daca metastazele nu pot fi eliminate, chimia le poate micsora pentru a permite operatia chirurgicala. Alte optiuni sunt crio-chirurgia, ablatia cu radiofrecventa etc.

Daca cancerul e prea dezvoltat pentru a fi vindecat prin operatie, colectomia sau colostomia (o procedura care aduce capatul intestinului gros in exterior pentru a impiedica blocajele scaunelor) va fi necesara. Aici, nu mai este vorba doar de vindecare, ci de ameliorarea simptomelor.

 

Ce se intampla daca revine cancerul de colon?

Daca dupa tratamente apare din nou cancerul, recurenta poate fi locala sau poate afecta chiar organele. De aceea, operatia poate prelungi viata si poate elimina cancerul de tot. Daca zona afectata e prea mare, se trece la chimioterapie, pentru a micsora tumorile. Daca tumorile se localizeaza in alte zone, atunci ficatul este cel mai predispus, la care se recomanda operatia precedata de chimioterapie si urmata de medicamentatie. Terapia cu radiatii poate ameliora simptomele cancerului de colon.

 

Cum poate fi prevenit cancerul de colon?

Cea mai buna metoda de prevenire a cancerului de colon este detectarea timpurie si indepartarea polipilor precancerosi inainte sa devina cancerosi. Chiar si in cazurile in care se intampla acest lucru, detectarea din timp a prezentei lor mareste sansele vindecarii prin operatie. Prevenirea se poate face prin analize si examinari periodice:

  • Examinare rectala digitala
  •  Analiza scaunului
  • Colonoscopia

  • Sigmoidoscopia

  • Analizele de sange pentru genele ereditare

 

Prevenirea cancerului de colon prin alimentatie

Dieta consista in multe, multe fibre si putine grasimi. Cele mai mari surse de grasime sunt carnea, ouale, lactatele, dressingurile, uleiurile de gatit. Fibrele sunt acele parti nedigerabile, insolubile, vegetale, care se gasesc in fructe, legume si cereale integrale. Se spune ca o dieta ridicata in fibre ajuta la eliminarea mai usoara a scaunelor si la eliminarea carcinogenilor. In plus, fibrele stimuleaza tranzitul intestinal, micsorand timpul in care carcinogenii potentiali ar putea reactiona cu peretii intestinali.

Printre alimentele care lupta cu cancerul de colon:

Broccoli este primul aliment care lupta impotriva bolilor si previne cancerul. Consumat in stare cruda, contin doi dintre cei mai puternici agenti anti-cancerosi din natura, diinodylmethan si sulforaphan. Cimbinate, ele inhiba cresterea tumorilor chiar si in cazul cancerului agresiv.

Cartofii dulci elimina constipatia si sindromul de colon iritabil, fiind considerati chiar superalimente pentru prevenirea cancerului de colon. Contin carbohidrati complecsi, fibre si antioxidanti, dar si minerale.

Iaurtul. Un iaurt pe zi sustine sanatatea intestinelor, datorita continutului de probiotice care echilibreaza flora intestinala. In plus, ajuta tranzitul intestinal.

Tonul contine seleniu, esential pentru detoxifierea sistemului si minimizarea riscului de-a se forma celule mutante. 100g de ton iti ofera aproape 70% din necesarul de seleniu, dar si acizi grasi esentiali.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4341 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Cele mai bune alimente pentru ficatul gras

Ficatul cantareste apropae 700g la adultii sanatosi si este…

Curcumina si enormele sale beneficii

Se intampla des ca oamenii sa confunde curcumina cu turmericul…

Alimente alcaline, ideale pentru pH-ul corpului

Corpul nostru este format din organe cu sisteme adaptate la…

Alimente bogate in fier, necesare femeilor

Cea mai frecventa forma de deficienta nutritionala este deficienta…

Remedii naturiste pentru tuse

In plin sezon de iarna – cam fara zapada si cu prea mult…

Aspirina zilnica: sanatoasa sau daunatoare?

Conform unora, aspirina luata zilnic este ieftina, accesibila…

Ce se intampla cand renuntam la zaharuri?

Conform unor studii recente facute la Universitatea din Carolina…

5 intrebari pe care sa ti le adresezi inainte de a lua vitamine zilnic

Multi se intreaba daca e cu adevarat necesar un supliment vitaminizant…

Scade colesterolul in mod eficient cu cateva metode simple

Toata lumea doreste sa scape de colesterolul marit. Este o problema…