Cu peste 100 de specii de cartofi care difera in marime, forma, culoare sau continut si arome, cartoful dulce nu are de-a face cu niciuna dintre ele. Mai exact, aceste radacinoase provin din familii de legume complet diferite.
Aceste legume de culoare rosiatica au, intr-adevar, o dulceata aparte fata de cei normali, dar efectele asupra nivelului de sange din organismul nostru sunt, in mod paradoxal, contrarii. Cartofii dulci contin o cantitate dubla de fibre dietetice fata de cei albi, iar aceste fibre din abundenta incetinesc digestia si eliberarea zaharului.
Cartoful dulce este o sursa extraordinara de antioxidanti. Nu numai ca e concentrat in vitamina C, dar contine si vitamina A, sub forma de fitonutrienti carotenoizi, precum beta-carotenul. Antioxidantii lupta cu radicalii liberi acumulati in corpul nostru. De asemenea, ei contin si tiamina. Atentie, totusi, consumul exagerat de cartofi dulci poate provoca balonari si indigestii.