revista

Ce este glutenul: sensibilitatea la gluten

Ce este glutenul: sensibilitatea la gluten

Tot mai des ne intrebam ce este glutenul si de ce ar fi el atat de daunator starii noastre de sanatate. In primul rand, glutenul se refera, in general, la proteinele (gliadina si glutenina)  regasite in faina de grau, secara, orz si triticale (grau cu secara). Glutenul permite mentinerea formei cerealelor si a produselor rezultate, ca un “lipici” natural, precum in cazul painii care creste cand e coapta.

 

Ce  contine gluten: in primul rand faina de grau, orzul si secara

Faina de grau cu gluten se gaseste in:

-       produse de panificatie, produse de patiserie, supe, paste, cereale, sosuri, dressinguri de salata.

Orzul cu gluten se regaseste in:

-       mat, coloranti alimentari, supe, otet din malt, bere

Secara cu gluten se gaseste in:

-       berea, cerealele si painea de secara

Multi oameni sufera de sensibilitate la gluten, care este o afectiune cu simptome similare celor care sufera de boala celiaca si care se amelioreaza odata ce scoatem glutenul din dieta. Persoanele cu aceasta sensibilitate au simptome precum: minte incetosata, depresie, dureri abdominale, balonare, diaree, constipatie, dureri de cap, dureri de incheieturi sau de oase, oboseala cronice. Dar, fata de boala celiaca, nu au simptome precum probleme intestinale sau probleme cu enzima transglutaminaza.

Diagnosticul pentru sensibilitate la gluten  se ofera dupa ce se scoate din calcul boala celiaca, pentru ca nu sunt teste de sange pentru aceasta sensibilitate. Daca dupa  ce elimini glutenul din dieta te simti mai bine, atunci este clar ca suferi de sensibilitate la gluten, acesta fiind si singurul remediu.

De ce este glutenul nesanatos?

Boala celiaca este tot mai raspandita si multi oameni raman nediagnosticati, suferind in tacere de simptomele de mai sus.

Cand glutenul ajunge in tractul digestiv, intalneste celulele sistemului imunitar care il confunda cu un corp strain si actioneaza ca impotriva unei bacterii. La boala celiaca – forma severa de sensibilitate la gluten – sistemul imunitar ataca atat proteinele de gluten, cat si enzima celulelor din tractul digestiv –  transglutaminaza.  Aceasta reactie imunitara ataca peretii intestinali, ducand la deficiente alimentare, probleme digestive, anemie, oboseala.

Tot mai multi oameni, chiar fara sensibilitate la gluten, pot suferi din cauza glutenului

Simptomele precum dureri, balonare, lipsa omogenitatii scaunelor si oboseala apar mai des la cei care consuma gluten, desi nu au probleme referitoare la acest aspect.

Multe tulburari ale creierului au legatura cu glutenul

Multi pacienti care sufera de boli neurologice s-au simtit mult mia bine cand au eliminat glutenul din alimentatie.  Exemple in acest sens sunt in cazul schizofreniei – pacientii s-au simtit mult mai bine dupa ce au eliminat glutenul; autismului – unele studii au aratat imbunatatirea starii pacientilor; epilepsiei.  

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4341 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Alimentatia atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata

Alimentatia este extrem de importanta atunci cand o femeie vrea…

Carnea in alimentatie si starea de constienta

Carnea, alimentația și starea de conștiență Dacă în țările…

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu…

Alimentatie pentru un creier sanatos

Acizii grași pentru un creier alert Când se vorbește despre…

Beneficiile consumului de microalge si alge marine

Algele verzi, roșii și brune: varec, kombu, wakame, hijiki,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Ai colesterolul marit? Scade colesterolul rau cu cateva metode

Cea mai buna cale prin care poti regla nivelul de colesterol…

Ce poti manca pentru a stimula metabolismul sa arda grasimile mai repede

Natura ne ofera unele produse minune cu efect termogenic –…

Top alimente periculoase pe care ar trebui sa le scoti de pe listele de cumparaturi

Stim, este enervant sa primesti reguli peste reguli: ce sa mananci,…