revista

Ce nu stiai despre vise

Ce nu stiai despre vise

Lumea stiintei a invatat din ce in ce mai mult sa ne patrunda in creier si in subconstient, aducand la lumina aspecte nebanuite despre ce ni se intampla, mai ales cand dormim. Ce visam, ce simboluri se ascund in acele reprezentatii?

Unii oameni au cosmaruri, altii isi petrec noptile intr-un somn odihnitor, lipsit de vise sau din contra, plin de vise frumoase. Prin urmare, visele sunt un mister. In orice caz, cand pui capul pe perna, pentru multi dintre noi e semnalul ca trebuie sa dormim. Dar celulele creierului sunt treze, eliberand energie pentru a produce vise vii, puternice, uneori chinuitoare.  

Care e explicatia cosmarurilor si a viselor?

Cosmarurile si visele violente pot fi un avertisment

Pe langa cosmaruri, mai exista riscul unei tulburari rar intalnite in legatura cu somnul – numita tulburarea comportamentala de somn REM. Cei care sufera de ea se pot misca violent in somn, pot tresari sau icni cu lovituri si tipete. Asa ca visele violente pot fi semnul timpuriu al acestei tulburari rare de somn. Sau a bolilor varstei precum Parkinson sau dementa, ne anunta studiile publicate in jurnalele de specialitate neurologica. Stadiile de inceput ale tulburarilor neurodegenerative incep cu ani, zeci de ani inainte de a sti, de fapt, ca suferim de ele.

Cei care stau treji noaptea si dorm ziua au mai multe cosmaruri

„Pasarile de noapte”, in special tinerii, obisnuiesc sa stea mult spre dimineata, treji. Insa somnul de dupa nu aduce vise placute. Din contra. Cercetari din 2011, realizate pentru jurnalul „Ritmurile biologice si ale somnului” au aratat ca oamenii treji noaptea experimenteaza mai adesea cosmaruri.

In plus, cercetatorii ne spun ca diferenta intre studentii intervievati care dorm ziua si care dorm noaptea este una semnificativa din punct de vedere al cosmarurilor. Cauza principala pare sa fie hormonul de stres cortizol, care dimineata atinge nivelul maxim, chiar inainte sa ne trezim, cand oamenii sunt predispusi sa fie in starea de visare, somn REM. Daca nu dormi in acel moment, cortizolul poate provoca vise puternice si cosmaruri.

Barbatii viseaza mult despre sex

Mai mult decat femeile, chiar si in timpul somnului. Asa se intampla de multe ori, ca partenera sa fi visat un cosmar, iar el sa fi visat o fantezie ce-l incita in orele diminetii. Visele sau cosmarurile femeilor se grupeaza in 3 categorii: teama – cand simti ca viata ti-e amenintata si fugi de ceva; pierderea cuiva drag; confuzie.

 Iti poti controla visele

Daca esti familiarizat cu capitolul viselor lucide, afla ca asta se leaga si de jocurile video, pentru ca ambele sunt realitati alternative. Astfel, daca petreci mult timp jucand jocuri video, esti mai predispus decat cei plictisiti de ele sa ai vise lucide, in care te privesti din afara corpului tau, influentandu-ti lumea imaginata, precum un personaj dintr-un joc. Din fericire, asta ajuta pasionatii sa transforme cosmarurile sangeroase in vise frumoase, fara griji – asta se aplica si pentru veteranii de razboi care sufera de stres post-traumatic.

De ce visam?

Ideea vine de undeva de la Sigmund Freud, parintele psihoanalizei, care spunea ca visele continua dorintele, si se confrunta cu ideea ca aceste „calatorii” sunt doar un efect secundar al miscarilor ochilor in timpul somnului REM.  Insa o buna parte din motivul viselor este gandirea critica. Orele de somn sunt pentru a descalci dileme care ne-au stresat pe timpul zilei, visele ajutandu-ne sa privim din perspectiva obiectiva ceea ce e necesar sa analizam, spun specialistii.

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Imunitate respirator si digestiv 42cps FARES
-9%
42 ,30 LEI
46,48
Sirop pentru imunitate formula noua F147 250ml FARES
-8%
29 ,02 LEI
31,54
Osteo plant l98 30cps FARES
-8%
33 ,68 LEI
36,61
Fitodolor acut cps moi 20cps FARES
-8%
49 ,82 LEI
54,15
Imunitate forte f165 42cps FARES
-9%
35 ,56 LEI
39,08
Complex silueta perfecta m99 28plicuri FARES
-7%
48 ,12 LEI
51,74
Fitotensin forte c47 63cps FARES
-7%
37 ,77 LEI
40,61
Quercetina 500 mg + vitamina d3 f195 30cps FARES
-8%
76 ,49 LEI
83,14
Confort emotional n135 60cps FARES
-7%
47 ,09 LEI
50,63
» Mai sunt inca 4371 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda

Când auzi cuvântul „lavandă”, s-ar putea…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

Starea psiho morală ca factor terapeutic

Starea psiho morală ca factor terapeuticBolile sau suferințele…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

Dezechilibrul energetic, cauza tuturor bolilor

Permiteţi-mi să vorbesc aici pe scurt despre o zonă foarte importantă…

Beneficiile unei plimbari prin padure - silvoterapia sau baia de padure

Pădurea contribuie la apărarea sănătății noastre nu numai prin…

Tigarile si atacurile de panica

Fumatul constituie o dependență periculoasă, deoarece calmează,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Scapa de urmatoarele lucruri din bucatarie acum!

Pentru sanatatea ta fizica si psihica, ar fi mai bine sa renunti…