revista

Ce sunt celulele stem?

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem au un potential remarcabil de a se dezvolta în numeroase tipuri de celule alee corpului, de-a lungul vietii si cresterii. În plus, în multe tesuturi servesc ca un sistem intern de reparare, divizându-se fără limită cât timp organismul e viu. În urma divizării, pot deveni fie tot stem, fie specializate – celulă musculară, a creierului, celulă rosie a sângelui.

Celulele stem se disting prin două caracteristici importante. Prima este că sunt nespecializate, dar capabile să se reînnoiască prin diviziune celulară. A doua este că în anumite conditii fiziologice sau experimentale, pot deveni tesut sau organ, cu functii speciale. Până acum, cercetătorii au lucrat cu două tipuri de celule stem de la animale si oameni: embrionare si non-embrionare (adulte sau somatice). Cel mai important pas este că se pot extrage celule stem embrionare umane pentru scopuri reproductive, pentru fertilizarea in vitro.

Datorită abilitătilor regenerative unice, celulele stem oferă potential nou pentru tratarea bolilor precum diabetul, bolile de inimă. Totusi, este nevoie de multă muncă în laboratoare pentru a vedea cum se pot folosi în terapiile de tratament – adică în medicina regenerativă. Proprietătile unice ale celulelor sunt: capacitatea de a se divide si reînnoi pentru perioade lungi; sunt nespecializate; pot deveni specializate.

Celulele stem nu au structura specifică a tesutului care să permită să aibă functii specializate. De exemplu, o celulă stem nu poate lucra cu celelalte celule pentru a pompa sângele prin corp, precum celula muschiului inimii, si nici nu poate purta oxigen prin sânge, precum celulele rosii. Dar pot crea astfel de celule. Procesul se numeste diferentiere, făcută cu ajutorul semnalelor interne controlate de genele celulelor.

Celulele embrionare derivă din embrioni care se dezvoltă din ovulele fertilizate in vitro si donate în scopul cercetării. Nu sunt derivate din ovulele fertilizate în corpul femeii si cresc în clinici sub denumirea de cultură de celule.

Sunt multe feluri prin care celulele stem pot fi folosite în clinici. Unele dintre cele mai serioase afectiuni medicale precum cancerul si defectele din nastere se datorează diviziunii anormale ale celulelor si diferentierii. De aceea sunt importante în cercetările din domeniu, pentru a revolutiona medicina. De asemenea, se pot testa noi medicamente pe ele.

Cel mai important potential al celulelor stem umane este generarea de celule si tesuturi care să fie folosite pentru terapiile specifice. Astăzi, organele donate si tesuturile sunt adesea utilizate pentru a înlocui tesutul distrus, dar nevoia de transplant este foarte mare. Celulele stem, directionate să se dezvolte în anumite celule specializate, oferă posibilitatea unei surse regenerative de tesuturi pentru a trata boala Alzheimer, rănile coloanei, infarctul, bolile de inimă, diabetul, osteoartrita si artrita reumatoidă.

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Helicostop d91 63cps FARES
-9%
40 ,65 LEI
44,67
Plantusin spray pentru gat r60 20ml FARES
-8%
32 ,03 LEI
34,82
Menopauza g81 60cps FARES
-7%
36 ,51 LEI
39,26
Osteo plant l98 30cps FARES
-8%
33 ,68 LEI
36,61
Fitotensin forte c47 63cps FARES
-7%
37 ,77 LEI
40,61
Glicostat m97 60cps FARES
-9%
36 ,96 LEI
40,61
Vitamina c f164 60cpr FARES
-5%
66 ,62 LEI
70,13
Candisept a23 30cps FARES
-7%
33 ,99 LEI
36,55
Distonoplant 60cps FARES
-7%
40 ,21 LEI
43,24
Glicostat forte M108 60cps FARES
-9%
39 ,42 LEI
43,32
» Mai sunt inca 4354 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Copil mofturos? Ajuta-l sa iubeasca mancarea sanatoasa!

Pentru un părinte este groaznic atunci când copilul său…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

5 moduri in care schimbul de mesaje pe telefon iti face rau

Bineinteles ca ne referim la timpul enorm petrecut cu privirea…

Despartirea de cea mai buna prietena: cum te impaci cu situatia?

Indiferent de cum o percep cei din jur, despartirea de cel mai…

Motivele reale pentru care unii parinti aleg sa nu-si vaccineze copiii

Cum se vede si la noi in tara, din ce in ce mai multi parinti…

10 lucruri pe care le-au invatat 10 femei dupa o despartire

Cum se spune, unele dintre cele mai importante si marete lectii…

10 sfaturi ca sa dormi bine cu partenerul tau

E destul de greu si asa sa ai parte de un somn odihnitor de…

De ce e important sa faci timp pentru cina de familie

Te-ai obisnuit sa mananci pe fuga? Cursuri, seminarii, intalniri,…

Asigura-i copilului tau o imagine buna despre el!

Este foarte greu, cu trecerea timpului, mai ales spre adolescenta,…