Pe langa o permanenta si acuta infometare, cele mai multe cure de slabire te priveaza exact de alimentele care intr-adevar iti fac cu ochiul. Nu la fel stau lucrurile cu cronodieta, un program de scadere in greutate revolutionary, ce s-a dovedit realmente viabil, permitand o pierdere ponderala de pana la sapte kigolagrame pe luna, fara a interzice ispitele gastronomice.
Cronodieta, pusa la punct in 1992 de catre doi italieni specialisti in nutritie si endocrinology, a fost privita inca de la inceput ca un alt regim “datator de sperante desarte” publicului larg. S-a scurs peste un deceniu si jumatate si avand in vedere rezultatele obtinute de catre multe femei si barbati putem afirma ca acest program de reducere a comportamentului de hranire a trect cu brio proba timpului. Pe ce se bazeaza cronodieta? Tine cont de valoarea nutritiva a alimentelor si pune accent pe crearea unui acord intre momentul ingurgitarii acestora si bioritmul uman. Mai pe scurt, sincronizandu-ne ora savurarii anumitor mancaruri cu intimul ornic biologic, nu ne vom mai refuza nimic din generoasa gama culinara si astfel vom regasi silueta optima si mai mult ne vom mentine supli intrucat asimilarea se va face corect.
Micul de jun (7:00 – 9:00)
Sunt permise grasimi si zaharuri din fructe, care favorizeaza regenerarea celulara. Sarind peste aceasta masa esentiala va veti simti vlaguiti mental si fizic intreaga zi. Patru variante pentru prima masa a zilei
Meniu autohton : 70g paine graham, o pasta din patru linguri de branza de vaci, o lingura de smantana, o lingurita de marar tocat, compot, cafea sau ceai. Meniu mediteranean: 70 g paine graham, 15 g margarina, 75 g branza feta, suc natural de portocale, cafea sau ceai. Meniu britanic: 70 g paine graham, patru felii de parmezan, doua felii de jambon slab, un ou ochi sau fiert, suc de rosii, cafea sau ceai. Meniu american: doua pahare de iaurt amestecate cu patru-cinci linguri de cereale speciale pentru micul de jun, dar fara zahar, suc natural de portocale,cafea.
Pranzul ( 12:00 – 13:00)
Prin carne organismul isi reinnoieste stocurile de proteine din plasma sanguina, iar legumele asigura vitamine, fibre si minerale, esentiale “arderilor” intense. Patru variante pentru masa de pranz Pizza rapida: 150 g de mezeluri asortate, zece masline, 600 g rosii decojite, o ceapa rosie, doi catei de usturoi, un ou, o lingura de ulei de masline, putin parmezan ras, un blat de pizza semipreparat, sare, piper, alte condimente dupa gust. Ingredientele sunt pentru doua portii.
Friptura cu ciuperci: doua cotlete de vitel a 170 g fiecare, 300 g ciuperci, doua linguri de ulei de porumb, o ceapa uscata, doi catei de usturoi, patrunjel, marar, sare si piper dupa gust. Ingredientele sunt pentru doua portii. Salata bavareza: patru felii de parizer, patru crenvusti, 200 g sunca presata, 100 g jambon afumat, patru cartofi fierti, doua legaturi de ceapa verde. Ingredientele sunt pentru doua portii. Ardei umpluti: sase ardei grasi pantecosi, trei linguri de oregano, suc de rosii, ceapa de apa, o jumatate de kilogram de carne tocata de vitel, sare, piper. Ingredientele sunt pentru doua portii. Cina ( 19:00 – 21:00)
Peste si alimentele bogate in amidon (orez, paste fainoase, fasole pastai, mazare, porumb) reprezinta alegerea perfecta. Patru variante pentru o masa de seara File de salau cu ceapa verde: doua bucati de file de salau, o legatura de marar, patru legaturi de ceapa verde, 100 ml de supa de legume, cimbru, doua linguri de ulei de masline, suc lamaie, sare, piper. Ingredientele sunt pentru doua portii. Scoici cu fasole verde: un borcan cu scoici conservate, 200 g fasole verde, un morcov, cateva fire de ceapa, un fir de praz, o legatura de patrunjel, o lingura de smantana, o lingura de ulei de masline, sare, piper, un praf de boia iute dupa gust. Fasolea se fierbe si se adauga cu scoicile si condimentele intr-o tigaie unde se prajesc cateva minute. Paste cu ton: 250 g paste, 150 ml suc tomate, doua conserve de ton in suc propriu, o ceapa, un catel de usturoi, putin oregano, o jumatate de lingura de praf de chili, sare, piper. Ingredientele sunt pentru doua portii. Reteta exotica: 250 g fructe de mare, 200 g muguri de bambus si ciuperci, 200 g fasole boabe rosie, o ceapa rosie medie, doi catei de usturoi, o lingura de ulei de masline, sare. Ingredientele sunt pentru doua portii. Observatii: Intre micul de jun si masa de pranz se mai pot servi fructe acrisoare (portocala, mar verde, kiwi), iar intre masa de pranz si cina se mai pot servi fructe dulci sau iaurt.
Dieta propusa de Andra Sandu