revista

Dieta pentru hipertensivi

Dieta pentru hipertensivi

Dieta DASH, cum o numesc americanii (dietary approaches to stop hipertension) te ajuta sa scazi nivelul de colesterol si tensiunea, ceea ce este un mare plus pentru  sanatatea inimii. Chiar daca nu esti hipertensiv, aceasta dieta merita o incercare pentru ca te poate ajuta sa scazi si in greutate, fiind un stil mai sanatos de a manca.

Renunta la sare

Prea multa sare duce la retentia de fluide in organism, fapt care pune presiune asupra inimii. Regleaza consumul de sare la 1500 mg pe zi: alege condimente si alimente nesarate, alimente care nu sunt afumate, tratate sau gata condimentate.

Alege cerealele

Cerealele integrale precum orezul brun, produsele din faina integrala, pastele integrale si popcornul nesarat iti ofera fibrele de care ai nevoie in fiecare zi, pentru a scadea colesterolul si pentru a te simti satul mai mult timp. Pentru o dieta de 2000 de calorii zilnice, mananca 6-8 portii pe zi de cereale: o portie poate fi o felie de paine, 25g de cereale uscate, o ceasca de orez brun sau ovaz.

Adauga legume in farfurie

Legumele contin vitamine, minerale si fibre si nu au calorii multe sau grasimi – ceea ce echilibreaza tensiunea. 4-5 portii de legume pe zi sunt perfecte: o portie poate insemna o mana de legume crude sau gatite, o mana de frunze de salata sau un pahar de suc de legume. Consuma-le adeseori la pranz.

Nu uita de fructe

Ele contin fibre si vitamine necesare inimii, precum magneziul si potasiul. Ai nevoie tot de 4-5 portii pe zi, asta insemnand 4-5 fructe pe zi de diferite soiuri sau sucuri. Mizeaza pe fructele de padure si pe banane, mai ales la micul dejun.

Mananca iaurt

Produsele lactate fara grasimi  sunt surse foarte bune de calciu si proteine si ai nevoie de 2-3 portii pe zi. Alege laptele degresat, branzeturi si iaurt. O portie poate reprezenta un pahar de iaurt sau lapte sau 50 de  grame de branza.

Opteaza pentru carne macra si peste

Carnea are multe proteine si, de asemenea, magneziu, care tine sub control tensiunea arteriala. Mananc-o fara piele si nu uita sa incluzi si 2-3 portii de peste pe saptamana. Ar fi indicat sa mananci cateva portii mici de carne in fiecare zi si limiteaza ouale la 4 pe saptamana.

Nuci si seminte

Semintelesi nucile sunt bogate nu doar in fibre, dar si in magneziu si proteine si acizi grasi omega-3. Bucura-te de 4-5 portii pe zi: alege un pumn de nuci, 2 linguri de seminte sau o mana de fasole boabe sau mazare. Le poti consuma simple si ca gustari intre mese ori in salate si supe.

Renunta la uleiuri si grasimi

Consumul ridicat de grasimi produce marirea colesterolului responsabil de multe boli de inima. Hipertensivii au nevoie sa renunte la margarina, unt, maioneza, dressinguri de salata, in exces. Limiteaza-te la 1-2 portii pe zi dintre acestea (o lingurita de margarina sau ulei, o lingurita de maioneza etc.) si opteaza pentru uleiul de canepa sau masline in loc de unt.

Ai grija cu dulciurile

Nu e nevoie sa renunti de tot la ele, insa ar trebui sa le limitezi la mai putin de 5 portii pe saptamana! Poti gusta o lingura de dulceturi din cand in cand, inghetata sau limonada indulcita rareori. Evita dulciurile slabe in grasimi, precum bomboanele, gelatina sau siropul de artar si prefera fructele pentru a potoli poftele de dulce.

Incarca-te cu potasiu

Potasiul este necesar pentru aceasta dieta pentru hipertensivi pentru ca acest mineral scade tensiunea. Alege sursele naturale in loc de suplimente, daca reusesti: il poti lua din banane, cartofi, cartofi dulci.

 

 

 

 

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Stomac sanatos d49 63cps FARES
-9%
33 ,26 LEI
36,55
Ulei noapte buna n176 10ml FARES
-7%
29 ,56 LEI
31,78
Biosept plus a24 30cpr FARES
-9%
28 ,25 LEI
31,04
Sirop alergoplant r36 100ml FARES
-9%
29 ,72 LEI
32,66
Sirop plantusin fara zahar 250ml FARES
-9%
35 ,87 LEI
39,42
Sirop Biosept a16 250ml FARES
-8%
30 ,09 LEI
32,71
Diurosept u68 63cps FARES
-9%
40 ,18 LEI
44,15
» Mai sunt inca 4354 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Tratamentul naturist al alergiilor alimentare

Alergiile alimentare sunt destul de greu de controlat, dar cu…

3 planuri pentru fiecare rutina: de rezistenta, de forta sau de slabit in parte!

Ce sa mananci exact ca sa atingi scopul suprem impus de tine:…

9 motive pentru care vei iubi dieta mediteraneana!

Este una din cele mai gustoase si mai apreciate diete care iti…

Topul lucrurilor care-ti saboteaza dieta

Cantitate versus calitate In primul rand, multi dintre cei care…

Cele mai absurde diete de slabit

Cel putin o cunostinta de-a ta s-a apucat de slabit. Si nu oricum,…

Cum poti slabi 5 kg intr-o luna

Daca te gandesti la diete, opreste-te. Majoritatea dintre ele…

8 Mituri despre dietele vegetariene

8 Mituri despre dietele vegetariene Subiectul vegetarianismului…

Dieta de slabit rapid cu supa speciala

Te scapa de depozitele adipoase si de grasimi, in general, cat…

Greseli de dieta pe care sa nu le repeti!

Ceea ce da peste cap o dieta pentru slabit pe care te-ai hotarat…

Cele mai bogate alimente in acizi grasi Omega, pentru vegetarieni

Dieta vegetariana si in special, cea vegana, bazata pe cruditati,…