Atat o parte dintre noi, cat si tot mai multe persoane prefera sa nu renunte la carne, dar sa o consume din ce in ce mai rar. Un fel de vegetarieni part-time, cum s-ar spune, care se bucura de multe zile fara carne. Daca te numeri printre ei, inseamna ca esti cu un pas inainte spre o sanatate mai buna. Daca nu, ai destule motive sa incerci. Iata cateva idei supersanatoase si inteligente de la vegetarieni care te pot ajuta sa te bucuri de retete diversificate, gustoase si fara greutatea carnurilor.
Transforma legumele banale in legume apetisante
Cina cea de toate zilele pentru orice roman – sau in general, cel putin – este friptura ca cartofi. Sa recunoastem! Legumele dispar din peisaj din start. Insa sfatul nostru, pe langa faptul demonstrat ca friptura de orice fel nu merge cu cartofi, pentru ca se digera diferit si iti provoaca probleme digestive – este sa incerci sa te gandesti mai des la legume ca fel principal si alte alimente pe langa. Consumul ridicat de legume este una din cele mai importante schimbari de dieta care iti schimba starea de sanatate. Faptul ca adaugi macar o portie de legume intr-una din mesele rincipale iti scade riscul bolilor de inima cu 11%, dar mai interesant e ca te ajuta sa slabesti, sa iti rezolvi problemele digestive si sa te simti bine psihic. Consuma-le cu grasimi sanatoase si proteine curate.
Alege grasimile vegetale in loc de animale
Cand spunem grasimi animale, ne gandim la carnuri, unt, untura, sosuri pe baza de lactate si branzeturi. Desi sunt bune din cand in cand, de obicei este mult mai sanatos si gustos sa alegi grasimile vegetale supersanatoase, precum cele din uleiul de masline, otetul balsamic, guacamole – mai ales in loc de smantana, sosurile pe baza de tahini (pasta de susan).
Aceasta schimbare reduce inflamatiile la nivelul organismului, responsabile de imbatranirea prematura, obezitate, boli etc.
Proteinele vegetale in loc de cele animale
Ne referim la proteinele mult mai sanatoase din fasole, linte, mazare, soia – ele sunt atat de banale si de neglijate, dar pe atat de incredibil de sanatoase si nutritive. Ele te ajuta sa slabesti, sa scapi de grasimea abdominala, de apetitul alimentar, de riscul de diabet si de inima! Vegetarienii se bazeaza pe aceste proteine vegetale si au o gramada de retete delicioase pe care le poti incerca si tu – sa amintim de humus, tacos, supe crème…
Gustari procesate versus vegetale
Sunt multi vegetarieni care consuma produse junk food, dar cei atenti care se focuseaza pe alimente vegetale se gandesc la alt tip de gustari: legume crude cu humus sau guacamole, fructe proaspete cu nuci si seminte, smoothieuri din lapte de migdale sau cocos cu fructe, verdeturi si pudra de proteine.