Descrierea speciei. Este o planta erbacee, anuala, acoperita cu peri aspri; creste prin semanaturi de cereale si pe marginea drumurilor. Tulpina inalta pana la 70-80 cm, uneori ramificata, cu frunze alungite, adanc penat-divizate, se termina cu o floarecu caliciu format din 2 sepale mari verzi care cad cand bobocul se deschide, corola din 4 petale de culoare rosu aprins, in general patate in negru la baza, si androceul din numeroase stamine. Fructul este o capsula terminata cu un disc stelat. Infloreste din mai pana in iunie.
Produsul vegetal folosit. De la aceasta planta se utilizeaza numai petalele (Flores Rhoeaedos) si denumite si paparoane.
Principii active: mucilagii, antocianozide si doi alcaloizi: readina si reagenina.
Actiune farmacologica: usor sedativa si bechica.
Intrebuintari: sub forma de infuzie 0.5 - 1% se administreaza ca pectoral. In casa infuzia se poate prepara varsand peste o lingurita de petale 250 ml apa clocotita; dupa racire ceaiul se indulceste cu zahar sau miere de albine si se bea caldut, in mai multe reprize pe zi. Se poate asocia cu flori de tei, si cu frunze de patlagina.