Chiar daca efectele de dupa consumul de fasole ne fac sa fim oarecum reticenti la a o manca prea des, nu inseamna ca trebuie sa o excludem din regimul nostru alimentar. Fasolea, chiar daca in situatii frecvente provoaca balonare si flatulenta, ai nevoiede 3 portii de legume pe saptamana. Asta pentru ca sunt foarte sanatoase. Cu cat mananci mai multe, cu atat vei avea mai putine probleme digestive. Culmea, persoanele care mananca fasole in mod regulat au parte de mai putin deranj digestiv precum balonarea si flatulenta. Ideea este sa stii cum sa le prepari si cum sa le combini, iar cu atatea tipuri de fasole, ai de unde alege!
De ce sa mananci fasole?
In primul rand, fasolea contine o gramada de fibre.
Fibrele alimentare au rolul de a potoli foamea, dar si de a ajuta tranzitul intestinal. Se recomanda 25g de fibre pe zi, insa este greu sa mentii echilibrul. Din pacate, noi consumam cam jumatate din doza recomandata. Ca sa ajungi cat mai aproape de aceasta, fasolea te ajuta. Gandeste-te ca o jumatate de portie de fasole alba uscata iti ofera 10 grame de fibre, atat in coaja, cat si in miez. Indiferent cum o prepari, te bucuri de toate fibrele.
In al doilea rand, fasolea este buna pentru digestie.
Fasolea contine atat fibre solubile, cat si insolubile, deci te ajuta din doua parti. Fibrele solubile incetinesc digestia astfel incat sa te simti satul si sa mananci mai putin pe timpul zilei, in timp ce fibrele insolubile ajuta in cazul constipatiei. Prin urmare, nu e chiar atat de rea fasolea! Mai ales in timp, flatulenta dispare. Cu cat consumi in mod regulat, cu atat te simti mai bine.
In al treilea rand, fasolea regleaza glicemia.
Pe langa fibre, fasolea are un indice glicemi scazut. Contine fibre si proteine, iar carbohidratii din fasole se absorb mai greu pe o perioada mai lunga de timp, ceea ce ajuta glicemia sa ramana echilibrata. De aceea se recomanda pentru a tine diabetul la distanta. Persoanele cu diabet de tip 2, intr-un studiu medical in care au consumat o portie de fasole zilnic timp de trei saptamani, s-au simtit mai bine, in sensul ca glicemia si tensiunea au ramas stabile.
Fasolea scade colesterolul
Colesterolul rau ramane lipit de peretii vaselor de sange, iar asta afecteaza si sanatatea cardiovasculara. Fasolea este slaba in grasimi, iar fibrele solubile se lipesc de colesterolul rau acumulat pe peretii vaselor de sange si-l cara in afara organismului, pentru a nu fi reabsorbit in intestine inapoi in sange. O portie de fasole, linte, naut zilnic reduce colesterolul rau cu 5%. Si cu cat reduci mai bine colesterolul, cu atat se reduce dublu riscul de a avea boli cardiovasculare.
Fasolea mentine greutatea normala
Pe langa fibrele ajutatoare, fasolea contine si proteine care potolesc foamea. Si dat fiind ca multi oameni prefera carnea ca sursa de proteine, e bine de stiut ca si fasolea contine destule incat sa le mananci mai des. Jumatate de portie de fasole neagra contine 8g! in plus, pentru ca e slaba in grasimi, te ajuta sa nu te ingrasi.