Painea este unul dintre cele mai vechi si mai cunoscute alimente, chiar si cu semnificatie religioasa. Ea nu lipseste de pe masa, de cele mai multe ori, fiind servita la orice mancare. Painea se pregateste dintr-un aluat din faina si apa, fiind populara in toata lumea. Pentru ca este atat de usor de facut, ea vine in combinatii surprinzatoare, pe placul preferintelor fiecarei persoane: alba, neagra, cu diferite tipuri de faina, in diferite proportii, forme sau cu metode de preparare diverse. Se pot folosi aditivi alimentari, coloranti, fructe, cartofi, nuci etc.
Caracteristici si valori nutritionale
Portia: 100 grame
Calorii: 266
Sa vedem, insa, la o felie de paine (25 grame):
Calorii: 66
Calorii din grasimi: 7
Grasime totala: 1 g......1% din doza zilnica recomandata
Colesterol: 0 mg……0% DZR
Sodiu: 170 mg……7% DZR
Carbohidrati: 13 g……4% DZR
Proteine: 2 g
Calciu: 4%
Fier: 5%
PRO:Painea este slaba in grasimi saturate si colesterol si este o sursa buna de tiamina si folati.
CONTRA: Painea este bogata in sodiu.
Informatii calorice:
Calorii:
66.5 (278 kJ)
Din carbohidrati
51/9 (217 kJ)
Din grasimi
7.2 (30.1 kJ)
Din proteine
7.4 (31.0 kJ)
Din alcool
0 (0.0 kJ)
Carbohidrati:
Totali:
12.7 g
Fibre dietetice:
0.6 g
Amidon
10.2 g
Zaharuri:
1.1 g
Grasimi si acizi grasi:
Grasimi totale
0.8 g
Saturate
0.2 g
Mononesaturate
Polinesaturate
0.3 g
Acizi grasi trans totali
-
Acizi grasi Omega-3
34.8 mg
Acizi grasi: Omega-6
30.4 mg
Proteine si aminoacizi:
Proteine: 1.9 g (4%)
Vitamine:
Vitamina A
0.0 U.I. (0%)
Vitamina C
0.0 mg (0%)
Vitamina D
Vitamina E (alfa tocoferol)
0.1 mg (0%)
Vitamina K
0.8 mcg (1%)
Tiamina
0.1 mg (8%)
Riboflavina
0.1 mg (5%)
Niacina
1.1 mg (5%)
Vitamina B6
0.0 mg (1%)
Folati
27.8 mcg (7%)
Vitamina B12
0.0 mcg (0%)
Acid pantotenic
0.1 mg (1%)
Colina
3.6 mg
Minerale:
Calciu:
37.8 mg (4%)
Fier:
0.9 mg (5%)
Magneziu:
5.8 mg (1%)
Fosfor:
24.7 mg (2%)
Potasiu:
25.0 mg (1%)
Sodiu:
170 mg (7%)
Zinc:
0.2 mg (1%)
Cupru:
0.1 mg (3%)
Mangan:
0.1 mg (6%)
Seleniu:
4.3 mcg (6%)
Fluor:
12.2 mcg
Tipuri cunoscute de paine si continutul lor nutritional
(portia: 2 felii)
Grasimi (g)
Carbohidrati (g)
Proteine (g)
calorii
Paine alba
1.64
25.30
3.82
133
Paine integrala grau
2.14
24.51
4.75
135
Paine de secara
2.11
30.91
5.44
166
Paine multicereale
1.98
24.13
5.20
131
Paine aluat dospit
1.50
25.95
4.40
137
Paine cereale mixte
O dieta bogata in cereale integrale te ajuta sa te tii departe de bolile de inima, de problemele metabolismului sau chiar gingivale, scapand de teama ca va trebui sa-ti cumperi haine cu un numar mai mare. Dar nu toate alimentele cu cereale integrale sau din faina integrala sunt cele mai sanatoase. Citeste pe eticheta anumite atestari precum:
PAINEA NEAGRA – caracteristici
Painea neagra difera de cea alba prin faptul ca este facuta si dintr-o anumita proportie de faina integrala – care contine mai multe fibre, vitamine si minerale decat painea alba.
Calorii
30g de paine neagra contine undeva intre 244-260 calorii: 15% din grasimi, 16 din proteine si 69% din carbohidrati.
Grasimi
Aproape 4 grame de gasimi vin la pachet cu o felie de paine neagra, 1 gram fiind grasime saturata. Mai intra si mai multi acizi grasi Omega-3 si nu contine colesterol.
Proteine
Painea neagra integrala contine 9-10 grame de proteine per felie sau in 100g. totusi, nu este o proteina completa – nu contine cantitati suficiente din aminoacizii esentiali necesari organismului, insa consumata cu nuci sau fasole, este ideala.
Carbohidrati
Exista 46-47 grame de carbohidrati din zaharuri, fibre si amidon, in 30 grame de paine neagra. De asemenea, in aceeasi portie intra si 2 grame de fibre insolubile – 15% din DZR, care te feresc de cancerul de san sau de colon.
Vitamine si minerale
Fiecare felie de paine neagra integrala contine cantitati substantiale de vitamine si minerale precum cupru, vitamina B6, tiamina, niacina, mangan, magneziu, potasiu, zinc, vitamina E, acid pantotenic. Ofera 17.5 mg de acid folic, 7-11% din DZR de calciu si 1 mg fier – 18% din DZR. Aceste beneficii vin odata cu germenii cerealelor.