Alimentatia sanatoasa pentru o stare de bine si pentru a tine la distanta bolile nu ar trebui sa fie neglijata vreodata. Mai ales cand vorbim de o legatura serioasa intre ea si cancer. Astazi, cel mai des intalnit tip de cancer este cel mamar, care afecteaza femeile in mod alarmant. Este de fapt, cel mai des intalnita cauza a mortii la pacientele cu cancer.
Dar peste 40% dintre cazuri pot fi prevenite de schimbarile in dieta, reducerea alcoolului, activitate fzica si un indice al masei corporale potrivit – ele reduc carcinogenii din organsim.
Carcinogenii sunt substante care se gasesc in mediu, in cosmetice, produse casnice, alimente, care provoaca si agaraveaza raspandirea celulelor canceroase. Desi au aparut tot mai multe tratamente pentru vindecarea cancerului, inclusiv cel de san, mai bine sa previi decat sa tratezi!
In primul rand, previne prin nutritie.
Detoxifierea generala
Chimicalele, toxinele – sunt carcinogene. Daca ai cancer, sunt sanse mari sa ai si asemenea toxine depuse in corp. Orienteaza-te spre detoxificarea urmatoarelor centre:
Celulele hepatice dotixifiaza multe produse ale metabolismului, medicamente, hormoni, agenti carcinogeni. Dar procesul se imparte in doua faze care previn acumularea de toxine si eliminarea compusilor declansatori de cancer. In prima faza, enzimele detoxifica si neutralizeaza substantele ingerate, transformate la randul lor in produse intermediare si combatute de enzime in faza a doua.
Cand ne gandim la nutritie pentru a scadea riscul de a face cancer la san, este important sa stim ca exista o combinatie de alimente si plante esentiale care sa lupte cu boala. De exemplu, nu numai fructele si legumele lucreaza la protejarea organismului de cancer, dar si anumiti nutrienti precum minerale, vitamine si fitochimicale din anumite alimente vegetale care lucreaza impreuna pentru a bloca efectele carcinogenilor.
Legumele crucifere
Cele mai importante arme naturale impotriva cancerului sunt cruciferele. Asta inseamna un grup de legume anti-cancer la san precum cele din familia Brassica: broccoli, varza de Bruxelles, conopida, varza, napii, macrisul.
Din punct de vedere nutritional, ele sunt extrem de valoroase pentru ca detin importante nivele de vitamina C si fibre solubile necesare functionarii optime a organismului. Mai relevanta este substanta Indole-3-glucosinolat (I3G) care, cand este supusa la temperaturi ridicate, devine Indole-3-carbinol – un compus anticanceros deosebit. S-a dovedit ca acesta combate cancerul cervical, de san sau endometrial, cat si pe cel de prostata sau al tractului respirator.
I3C este unul dintre putinii fitonutrienti care accelereaza fazele de detoxifiere ale ficatului, cat si calitatea ei:
La fel si compusul sulforafan, care se regaseste din plin in borccoli si care este unul dintre cele mai importante din legumele crucifere care sa ofere atatea beneficii:
Acum, suplimentarea este si ea o metoda de prevenire a bolii canceroase, la fel ca nutritia. Pe langa acestea, mai poti apela la tehnici de management al stresului si la un somn corespunzator.