Daca esti la curent cu ultimele noutati din alimentatia sanatoasa, inseamna ca deja esti familiarizat cu beneficiile acestei cereale stravechi numite quinoa. Sunt seminte care se afla in trendul actual al alimentelor super sanatoase si revolutionare, am putea spune, pentru ca proprietatile sale nutritive sunt incredibile.
1. Quinoa te energizeaza pentru programul de lucru si pentru sesiunile de exercitii fizice.
Quinoa gatita contine chiar 8 grame de proteine per portie (o ceasca). De asemenea, se numara printre putinele alimente cu proteine complete pentru vegetarieni, ceea ce inseamna ca detine cei 9 aminoacizi esentiali, ajutandu-te sa rezisti unui program intens de munca, dar si ridicarilor de greutati in sala de sport.
2. Accelereaza digestia optima. O portie de quinoa contine 5 grame de fibre atat de necesare digestiei sanatoase. In plus, fibrele contribuie si la scaderea colesterolului rau din sange, controleaza glicemia si te ajuta sa ramai in limitele normale ale greutatii.
3. E o sursa naturala de multivitamine. Densitatea nutritiva a semintelor de quinoa te va impresiona: vorbim de fier, magneziu, calciu, potasiu, vitamina B sub forma de folati si multe altele, asa ca daca preferi sa renunti la suplimente, quinoa este alegerea ideala ca inlocuitor.
4. Un carbohidrat desavarsit. Nivelul ridicat de proteine si fibre face ca aceste seminte sa fie mai presus de celelalte cereale, la capitolul carbohidrati necesari. In plus, sunt foarte slabe in calorii, fiind vorba de doar 220 de calorii per portie.
5. Se poate folosi in multe feluri si e delicioasa. Nu folosi quinoa doar in salate de vara, ci si ca garnitura, spre exemplu cu curry si cocos sau in amestecul vegetarian pentru prepararea burgerilor, ori preparata ca si orezul sau ca budinca cu iaurt.
Quinoa cu curry si cocos
Pentru 2 portii:
½ ceasca de quinoa uscata
1 ½ supa de pasare fara sare
½ ceasca lapte de cocos
2 lingurite de ghimbir proaspat
1 lingura de usturoi pisat
½ lingurita de curry
½ lingurita de chimen
½ lingurita de turmeric
½ lingura de ulei de susan
Sare
1 ceasca de morcov taiat cubulete
1 mana de spanac
Putina ceapa alba taiata
Supa si quinoa se amesteca intr-un vas si se pune la fiert. Dati focul mic, acoperiti si lasati sa fiarba pana se inmoaie semintele si nu mai ramane apa – dureaza in jur de 15 minute. In alt vas, puneti la fiert morcovii taiati, acoperiti timp de 8 minute. intr-o tigaie, incalziti uleiul de susan, ceapa alba si usturoiul, pana se coc. Apoi adaugati laptele de cocos, ghimbirul, condimentele si spanacul. Cand quinoa e pufoasa, turnati-o peste morcovii fierti, laptele de cocos si legumele condimentate. Lasati sa se mai coaca impreuna, amestecand incontinuu.
Burgeri vegetarieni
Pentru 6 portii:
2 linguri de ulei de masline 1 catel de usturoi pisat 1 ceapa taiata fin 1 mana de cuburi de dovlecel verde taiate mici sau 1 dovlecel verde mic dat pe razatoare ½ ceasca de seminte de dovleac Sare, piper 1 ½ ceasca de naut copt 1 ceasca de quinoa coapta 2/3 pahar apa 2 linguri de mustar dijon 1 lingura de suc de lamaie 2 linguri de marar proaspat taiat 1 lingura de oregano proaspat taiat 1 lingurita de paprika
Nautul se prepara astfel: se inmoaie boabele peste noapte. Dimineata, se clatesc si se scurg, dupa care se asaza intr-o oala cu apa, pe care o lasi la fiert timp de 45 de minute sau mai mult, pana se intaresc boabele. Scurge si lasa la frigider timp de 3 zile. Quinoa se fierbe cu apa si cu sare pana nu mai ramane apa neabsorbita si pana se desprind usor. Acoperiti pentru cateva minute si apoi puneti la frigider 3 zile. Incalziti o lingura de ulei de masline intr-o tigaie si adaugati ceapa si usturoiul pentru calit. Adaugati dovlecelul, pana se rumeneste cat de cat. Maruntiti semintele de dovleac pana devin o pasta fainoasa – adaugati quinoa si nautul si restul ingredientelor si putina apa, pana devine o pasta destul de tare incat sa fie impartita in 6 forme rotunde, de burger. Incalziti si cealalta lingura de ulei de masline intr-o tigaie la foc mediu, unde coaceti burgerii timp de 5 minute pe fiecare parte.
Budinca din quinoa
3 cesti apa
1 ceasca quinoa
Fierbe apa. Intre timp, clateste bine semintele de quinoa si toarna-le in apa fierbinte. Da focul ma mic si lasa asa, timp de 20 de minute. Adauga, dupa gust,scortisoara, stafide, migdale, caise, merisor, mere etc.