revista

Retete de vara cu seminte de chia

Retete de vara cu seminte de chia

Stiati ca salvia hispanica sau chia, cum o cunoastem noi, insemna pentru mayasi “rezistenta” si ca este o samanta veche de 3000 de ani? Aztecii o utilizau drept una din primele surse vegetale de hrana, alaturi de porumb si fasole si se folosea ca dar pentru nobilimea azteca. Chia a fost considerata mai valoroasa decat aurul.

Avantaje si beneficii nutritionale pentru chia

Printre principalele avantaje nutritionale ale semintelor de chia este concentratia ridicata de acizi grasi esentiali, de 4 ori mai mare decat in alte cereale. Ei sunt vitali pentru organele noastre, neputand fi sintetizati; acizii grasi esentiali trebuie preluati din dieta.

De asemenea, chia detine cel mai mare aport de Omega-3 dintre sursele vegetale de hrana, continand 64% acid alfa-linolenic. Inul este si el bogat in Omega-3, insa in proportie de 55%. Raportul de continut Omega-3 si Omega-6 este foarte bun, un echilibru extraordinar de 3:2.

Un alt beneficiu nutritional al semintelor de chia sunt proteinele continute (23% dintr-o samanta sunt proteine). Chia contine toti aminoacizii esentiali, prin urmare este foarte hranitoare. Daca amintim si de aporturile de vitamine si minerale, chia devine un superaliment in orice dieta. Si merge de minune in retele fara gluten!

Chia este o sursa buna de antioxidanti ce protejeaza impotriva radicalilor liberi. Semintele ofera un nivel ridicat de polifenoli puternici, cu rol de mentinere a organelor si tesuturilor corpului in buna functionare, ferite de cancer sau de boli cardiovasculare.

Nu in ultimul rand, chia este bogata in fibre si usor de digerat. Semintele absorb de 7 ori greutatea lor, cand sunt introduse in apa si formeaza un gel care se comporta ca o bariera intre carbohidrati si enzimele digestive. Acest proces incetineste transformarea carbohidratilor in zahar, chia fiind  recomandata in dieta pentru diabetici.

Retete usoare si delicioase cu seminte de chia!

Clatite cu seminte de chia:

Spre deosebire de clatitele simple, cele facute cu faina integrala, ovaz, miere si seminte de chia sunt bogate in fibre.

Ingrediente pentru 8-10 clatite: 200g faina din grau integral, 100g de ovaz, 200ml lapte, 1 ou, 1 lingura de ulei de canepa, 2 linguri de miere, 1  ½ lingurita de praf de copt, ¼ lingurita de sare, 1 lingura de seminte de chia, sirop sau alte toppinguri.

Incalziti tigaia la foc mediu. Intre timp, amestecati oul, laptele si uleiul de canepa. Intr-un vas separat, amestecati faina, ovazul, praful de copt si sarea, dupa care o turnati in mixtura de ou. Adaugati miere si amestecati pana se formeaza o pasta, apoi presarati si semintele de chia. Compozitia este gata, trebuie doar sa turnati cate o jumatate de ceasca in tigaia incinsa la foc mediu pana cand marginile fiecarei clatite se inchid la culoare. Asezonati cu sirop si seminte de chia.

Chec cu banane si seminte de chia

Ingrediente: 50g faina alba, 200g faina integrala, 100g zahar, 50g zahar brun, ½ lingurita de praf de copt, ½ lingurita de scortisoara, ¼ lingurita de sare, 1 lingura de seminte de chia, 1 ou, 1-2 banane cojite si zdrobite, 50g ulei de canepa, 1 lingurita de aroma de vanilie.

Mai intai, preincalziti cuptorul la 160 de grade si ungeti doua tavi cu ulei sau unt. Bateti oul, zaharul, uleiul si vanilia intr-un vas mare, dupa care adaugati pasta de banane. Intr-un bol separat, amestecati faina, praful de copt, scortisoara si sarea. Treptat, amestecati mixtura de faina in cea de zahar si ou si bateti pana se omogenizeaza, dupa care adugati semintele de chia. Turnati aluatul in doua tavi pentru chec. Coaceti timp de 40 de minute, pana cand se rumeneste crusta checurilor.

Un desert de ciocolata si chia

Poate ca budinca de ciocolata si chia nu o sa arate chiar spectaculos, insa textura sa este amuzanta si gustul incredibil de bun!

Ingrediente pentru o portie: 50g de seminte de chia, 150g de lapte de migdale, 1 lingura de cacao pudra si o lingurita plina de zahar.

Amestecati laptele de migdale cu semintele de chia, dupa care adaugati pudra de cacao si zaharul. Lasati timp de 30 de minute sau peste noapte, pana cand compozitia s-a ingrosat.

Cocktail de fructe si legume cu seminte de chia

Pentru zilele calde de vara, se merita un smoothie racoros cu seminte de chia, nu?

Ingrediente pentru o portie: 250-300ml lapte de migdale sau la alegere; 1 lingura de pudra de proteine cu aroma de ciocolata, 1 mana de capsune reci, o jumatate de banana rece, 1 lingura de cacao pudra, 1 lingura de seminte de chia, 1 spanac proaspat si mare.

Turnati laptele de migdale in blender, dupa care adaugati celelalte ingrediente. Porniti la viteza mare, pana cand textura compozitiei va convine, dupa care stropiti cu seminte de chia.

Semintele de chia se folosesc foarte bine in asezonarea salatelor, chiar inainte de a fi servite. Pofta buna!

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Ceai pentru curatarea colonului d83 20plicuri FARES
-20%
7 ,80 LEI
9,81
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Vermicin forte d102 20cps FARES
-20%
23 ,60 LEI
29,52
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
54 ,20 LEI
67,79
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
23 ,66 LEI
29,58
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,32 LEI
34,15
Laxativ antispastic d158 capsule moi 20cps FARES
-9%
42 ,21 LEI
46,39
» Mai sunt inca 4338 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Idei inteligente de la vegetarieni

Atat o parte dintre noi, cat si tot mai multe persoane prefera…

O zi fara carne: Salata de capsune, macadamia si busuioc

Timp preparare : 15 minute Timp total: 15 minute Portii: 2-3…

Reteta vegetariana: burgeri din ciuperci

Ingredientul magic despre care o sa vorbim in continuare este…

Cele mai bogate alimente in acizi grasi Omega, pentru vegetarieni

Dieta vegetariana si in special, cea vegana, bazata pe cruditati,…

Dovlecei umpluti cu orz

Ingrediente pentru 4 persoane 450g dovlecei 1 catel de usturoi…

Rulada de legume

Ingrediente pentru 4 persoane 6-7 dovlecei (zucchini) 2 morcovi…

Supa de usturoi

Supa de usturoi (si cea de ceapa) reprezinta un expectorant…

Retete RAW delicioase de cruditati pentru orice moment al zilei!

Ne-am gandit sa va prezentam cate o reteta-doua raw, daca tot…