Sunt atat de mici, si atat de puternice! Consumul regulat de seminte de in nu doar ca sustine sanatatea inimii si a sistemului digestiv, dar controleaza greutatea si lupta si cu cancerul. Beneficii cu atat mai importante cu cat dieta si stilul de viata sunt tot mai greu de armonizat pentru a fi sanatosi in general.
Studiile recente au demonstrat ca semintele de in ajuta in scaderea colesterolului, in reglarea glicemiei, in reducerea pierderii de masa osoasa, in favorizarea slabirii corporale si in cresterea imunitatii, dar si in contracararea cancerului.
Semintele de in sunt bogate in nutrienti precum:
- Vitamine si minerale – vitaminele B, magneziu si mangan
- Fibre – atat solubile, cat si insolubile
- Fitochimicale – printre care antioxidanti precum lignanul, semintele de in fiind una din cele mai bune surse de acest antioxidant
- Acizi grasi Omega-3 – vitali in lupta contra inflamatiei. Semintele de in sunt o sursa vegetala foarte buna de omega-3 precum ALA (acidul alfa-linolenic). Uleiul de seminte de in contine 50% ALA – de 5 ori mai mult decat uleiul de canepa sau de nuci, care sunt urmatoarele in topul continutului de acizi grasi omega-3 din surse vegetale.
Scad colesterolul si nivelul de zaharuri din sange. Fibrele solubile din semintele de in scad colesterolul si previn astfel placa depusa pe vasele de sange, care poate bloca circulatia sangelui si duce la hipertensiune, atac de cord sau infarct. Fibrele ajuta in reglarea glicemiei, important pentru diabeticii de tip 2.
Reduc pierderea masei osoase. Conform unor studii facute pe animale, pierderea masei osoase a fost diminuata la animalele hranite cu seminte de in, datorita concentratiei de acizi grasi omega-3.
Regleaza greutatea. Semintele de in se maresc in volum cand sunt ingerate, facandu-te sa te simti mai plin. Ele se recomanda a fi consumate cu jumatate de ora inainte de masa, pentru a potoli apetitul.
Optimizeaza digestia. Fibrele amelioreaza constipatia si regleaza tranzitul intestinal, dar nu uita sa consumi si multa apa odata cu semintele de in.
Cresc imunitatea. Acizii grasi ALA reduc inflamatiile si asta permite sistemului imunitar sa functioneze la cote maxime. Anumite cercetari medicale sustin ca semintele de in pot ameliora simptomele anumitor boli autoimune precum artrita reumatoida, psoriazisul si lupusul.
Lupta cu cancerul. Consumul de seminte de in poate fi de folos in tratarea cancerului, mai ales in cazul celui de colon si de san. Asta datorita concentratiei marite de lignan, care inhiba cresterea tumorala.
Atentie!
Persoanele care sufera de boala Crohn ar trebui sa evite consumul de seminte de in pentru ca au efect laxativ. La fel, femeile insarcinate sau mamele care alpateaza nu ar trebui sa consume seminte e in, cat si cele care au probleme cu fibroame, endometrioza, chisturi polichistice. Barbatii cu risc crescut de cancer la prostata ar trebui sa evite acizii ALA.