•
CE CONTINContine acizi grasi Omega 3 si Omega 6, proteine, fibre, vitaminele A, B2, B5, B6, C, D, E. Are 40% proteine, 20% grasimi, 20% acizi, 10% apa, 5% celuloza si 5% reziduuri minerale (fier, potasiu, calciu).
CUM ACTIONEAZAProteina de soia, prelucrata corect, este singurul aliment vegetal care ofera corpului toti aminoacizii esentiali. Este o sursa bogata de antioxidanti.
CUM SE CONSUMASoia se pune la inmuiat peste noapte si apoi se fierbe pana e moale bobul. Din boabele fierte se pot prepara chiftelute sau pateuri. Din boabele de soia se poate face si lapte de soia, prin omogenizarea in robotul de bucatarie. Este denumita si biftec vegetal, fiind un inlocuitor valid pentru carne.
ISTORICIn jurul anului 2853 I.C, legendarul imparat al Chinei, Shennong, a proclamat 5 plante ca fiind sacre: orezul, graul, orzul, meiul si soia. Supranumita de asiatici „carnea fara oase”, soia a patruns si in Europa abia la inceputul anilor 1700, iar in Statele Unite in 1765. Insa adevaratele ei virtuti au fost descoperite, in afara Asiei, abia la inceputul anilor 1900.
PENTRU CE RECOMANDAMProtejeaza vasele sanguine, previne ruperea arterelor si reduce incidenta bolilor de inima si intareste sistemul imunitar. Datorita fibrelor pe care le contine (care micsoreaza nivelul de zahar din sange), soia poate fi consumata si de diabetici.