În ultimii ani, oamenii au descoperit multe beneficii potenţiale ale antioxidantilor în dietă şi industria farmaceutică a alergat să sintetizeze mai multe soiuri şi mai puternice pentru antioxidanti. Dar în urmărirea noilor descoperiri, am uitat o sursă naturală si esentială de antioxidanti: fructe de cătină.
Cătina albă are o compoziţie unică, combinând un cocktail de componente, de obicei, găsite separat. Conţinutul de vitamina C, vitamina E si carotenoide face din cătină un pachet de multi-vitamine. Conţinutul de vitamina C este printre cele mai ridicate fată de oricare altă plantă, în timp ce pentru vitamina E, este întrecută doar de nuci si seminte – acestea sunt însă bogate în grăsimi. Fructele de cătină au, de asemenea, un conţinut ridicat de beta-caroten.
De ce avem nevoie de antioxidantii din cătină?
Fumatul, consumul de alcool, expunerea la poluanţi de mediu şi, de asemenea, expunerea la raze ultraviolete sau la radiaţii nucleare pot declansa producţia de "radicali liberi" pe suprafata pielii sau în interiorul corpului. Radicalii liberi sunt particule reactive şi atacă agresiv moleculele aflate în celule.
Moleculele atacate sunt oxidate, devenind deteriorate şi chiar toxice pentru organism. Vitaminele cu proprietăţi antioxidante formează o linie naturală de apărare împotriva radicalilor liberi; ele "prind" radicalii liberi si îi pot neutraliza. Aceste vitamine si antioxidanti, toţi cei prezenţi în uleiul de cătină, sunt vitamina A (derivată din caroten), vitamina C (acid ascorbic) şi vitamina E (tocoferol), beta-caroten, vitamine B etc.
Uleiul de cătină pentru piele.
Uleiul de cătină este utilizat pe scară largă pentru a trata diverse condiţii ale pielii, inclusiv arsuri, eczeme, psoriazis, dermatită, arsuri solare, răni, degerături, în radioterapie şi chirurgie laser, cosmetice. Uleiul are un conţinut ridicat de substanţe nutritive esenţiale pentru metabolism şi regenerarea celulelor pielii. Astfel, cătina este eficientă în reducerea ridurilor si a altor simptome de îmbătrânire a pielii.
Uleiul de cătină – proprietăti anticancer, beneficii cardiovasculare si gastrointestinale.
Uleiul de cătină conţine numeroase substante anti-inflamatorii şi anti-ulcer, oferind beneficii pentru sănătatea gastro-intestinală. Studiile de laborator confirmă eficacitatea uleiului pentru tratamentul ulcerului gastric. Uleiul oferă un strat de protecţie în interiorul stomacului şi al intestinelor, prevenind efectele dăunătoare ale agenţilor patogeni. Cât despre bolile cardiovasculare, cătina minimizează efectele radicalilor liberi si reduce nivelurile de grăsimi din sânge. Este o sursă bogată de acizi graşi, care sunt favorabili pentru sănătatea inimii, mai ales acizii oleic şi linoleic. Ambii sunt cunoscută pentru reducerea colesterolului, reglarea tensiunii arteriale şi inhibarea agregării trombocitelor din sânge.
Cătina are acţiune antibacteriană; inhibă cresterea de stafilococi si alte bacterii. Aceste efecte sunt deosebit de valoroase la sfârşitul unei ierni lungi, în tratamentul răcelilor, condiţiilor febrile, epuizare, de asemenea, în perioadele de convalescenţă.