•
Adjuvant in mentinerea sanatatii cavitatii bucale. Contribuie la calmarea mucoaselor gastro-intestinale. Recomandari: Folosita ca planta aromatica inca din Evul Mediu, datorita aromei asemanatoare cu cea a cuisoarelor, Cerentelul este foarte apreciata si pentru proprietatile sale fitoterapeutice. Astfel, infuzia din radacina acestei plante are o actiune hemostatica, favorizand coagularea sangelui prin stimularea procesului de precipitare a proteinelor din acesta. În plus, substantele active din infuzie determina o scadere a permeabilitatii membranelor celulare si inhiba secretia mucoaselor, acest lucru avand drept consecinta cresterea consistentei scaunelor. Folosit extern, decoctul din radacina si rizomii de Cerentel are proprietati antiseptice (datorita eugenolului rezultat din descompunerea geozidei), astringenta, cicatrizanta si emolienta. Proprietati: Favorizeaza mentinerea unui volum normal al menstruatiei. Actiune antiseptica, emolienta, hemostatica si astringenta.
Mod de folosire: Intern – sub forma de infuzie din 1 lingurta de rizomi cu radacini de Cerentel la 200 ml de apa clocotita. Se bea in 3 reprize, dupa mesele principale. Extern: sub forma de decoct din 1-2 lingurte de rizomi cu radacini de Cerentel la 300 ml de apa. Se fierb 10 minute si se foloseste sub forma de gargara pentru mentinerea sanatatii cavitatii orale si ca spalaturi locale pe zonele lezate.
Compozitie: rizomi cu radacini de Cerentel (Rhizoma cum radicibus Gei).