•
Mararul face parte din familia Apiaceae, fiind o planta erbacee, anuala, legumicola, cu o valoare terapeutica deosebita. Cultivata inca din antichitate, de catre egipteni, greci si romani, planta este astazi cunoscuta pe tot globul. În medicina traditionala, semintele de marar sunt utilizate datorita proprietatilor estrogenice pe care acestea le detin, fiind recomandate pentru corectarea carentelor de estrogeni care apar la femei. Mararul este o planta care favorizeaza dezvoltarea caracterelor secundare feminine (mareste sanii, incetineste ritmul de crestere a pilozitatii, catifeleaza pielea), prelungind tineretea biologica a femeii.
Actiuni: Estrogenic, stimuleaza si armonizeaza activitatea aparatului reproducator la femei, emenagog, (declanseaza ciclul menstrual), galactogog (stimuleaza secretia lactata la femeile care alapteaza), tonic digestiv, stomahic, carminativ, antispastic, diuretic.
Contribuie la: - functionarea normala a sistemului hormonal feminin - normalizarea secretiei de lapte la lauze - functionarea normala a digestiei - reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului digestiv.
Indicatii: Se utilizeaza ca adjuvant in: amenoree (lipsa ciclului menstrual), hipogalactie (cantitate mica de secretie lactata), dismenoree (ciclu menstrual neregulat si dureros), sterilitate la femei, menopauza prematura, hipoplazie mamara, digestie dificila, meteorism (balonare), spasme digestive.
Contraindicatii: Hiperestrogenism, hipermenoree, chisturi ovariene, noduli mamari, tumori benigne si maligne, mamare sau genitale, sarcina, alergie la marar.
INTERN: - pulbere – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 min., dupa care se inghite cu apa. - macerat la rece – se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de min. inainte de mese. - infuzie – se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de min. inainte de mese.
Contine:marar.