Condimentele nu numai că dau gust si aromă mâncării, dar contin si anumiti nutrienti foarte buni pentru sănătate. De secole, verdeturile si condimentele au jucat un rol important în dezvoltarea civilizatiei.
Înainte de a apărea refrigerarea, condimentele precum trifoiul erau folosite pentru a păstra carnea, în timp ce ghimbirul si usturoiul erau lăudate pentru proprietătile medicinale infinite de a trata orice, de la boli digestive la artrită.
Dacă înainte erau o comoditate scumpă pentru care bărbatii si-ar fi riscat multe, condimentele sunt acum prezente obligatoriu în bucătăriile din lume, iar verdeturile, plantele cresc din abundentă în grădini. Plantele culinare, verdeturile sunt descrise la general ca frunzele plantelor, în timp ce condimentele se fac din flori, fructe, seminte, rădăcini etc.
În timp ce acestea încă se folosesc ca remedii naturiste, anumite recenzii ale literaturii stiintifice publicate în jurnalele medicale spun că plantele culinare si condimentele contin concentratii mari de antioxidanti si fitonutrienti (compusi chimici derivati din plante, importanti pentru sănătatea oamenilor) si oferă beneficii pe termen lung.
Ideea de bază este să învătăm să folosim condimentele si plantele culinare pentru a explora aromele mâncării, pentru a tăia din consumul de grăsimi si de sare din dietă. Dieteticienii care au studiat si efectele acestor condimente si plante aromate spun că mesajul este clar – trebuie să le includem în dieta zilnică. Sunt ieftine, pot fi adăugate usor la gătit, sunt la îndemâna oricui si mereu de sezon.
Pentru a beneficia de cele mai bune calităti ale acestor condimente, este important să fie păstrate cum trebuie. Plantele culinare pot fi înfăsurate în prosoape de hârtie si apoi într-o pungă, în frigider. Unele plante lemnoase precum rozmarinul si cimbrul pot fi păstrate în folie si înghetate timp de câteva luni.
Pentru a proteja si creste aroma delicată si culoarea plantelor cu frunze precum pătrunjelul, trebuie adăugate la finalul preparării mâncării. Majoritatea celor uscate pot fi adăugate de la început, pentru infuzia mai bună.
Avem câteva recomandări pentru a vă bucura mai usor si mai des de gătit si de beneficile condimentelor.
Pentru un dressing de salată delicios si sănătos, combinati usturoi cu busuioc, ulei extravirgin de măsline si suc de lămâie. Pentru sandwich-uri si salate, folositi menta si busuiocul. Presărati chimen peste salate si supe si marinati carnea curată în pudră de curry. Stropiti cu putină scortisoară peste pâinea prăjită de la micul dejun si adăugati o aromă extra la omletă, cu pătrunjel si mărar. Înlocuiti ceaiul cu infuzie usoară de mentă sau lămâită în apă fierbinte. Adăugati usturoi proaspăt tăiat la maioneză sau adăugati condimente din plin la pastele preferate.