•
Compozitie
COMPOZIŢIE CHIMICĂ: principii amare (lactucopicrină, lactucină), acid cicoric, taraxasterol, flavonozide, cumarine, compuşi triterpenici, lactone sescviterpenice, substanţe minerale, inulină, etc. Actiuni:
Tonic hepatic, tonic digestiv, stomahic, coleretic, colagog, laxativ uÅŸor, diuretic, depurativ, remineralizant, antianemic, slab hipoglicemiant, antiaritmic, hipotensiv. Indicatii:
se utilizează ca adjuvant în: afecÅ£iuni hepatobiliare (hepatite, icter, congestie hepatică, colecistopatii, diskinezie biliară), tulburări digestive (anorexie, balonare, digestie lentă), constipaÅ£ie, congestii splenice, anemie, gută, alimentaÅ£ia dietetică a diabeticilor ÅŸi în curele de slăbire. Contraindicatii
gastrită hiperacidă, ulcer gastric, sarcină, alăptare, alergie la cicoare. Precautii
EFECTE ADVERSE: rareori pot apărea alergii cutanate. Administrare:
-pulberea – planta se macină fin cu o râÅŸniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se Å£ine sub limbă timp de 10-15min., după care se înghite cu apă. -maceratul la rece – se prepară dintr- o lingură cu plantă adăugată la 250ml de apă, se menÅ£ine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară ÅŸi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic, se beau 2-3 căni cu macerat pe zi, cu 30min. înainte de mese. -infuzia – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250ml de apă clocotită, se menÅ£ine timp de 15min.la temperatura camerei, apoi se strecoară ÅŸi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 2-3 căni cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese.