•
Actiuni
tonic amar, coleretic ÅŸi colagog, stimulent al secreÅ£iilor exocrine (salivare, gastrice, pancreatice ÅŸi intestinale), eupeptic, laxativ, diuretic, diaforetic, depurativ, antiinflamator, antioxidant, hipoglicemiant, antitumoral, creÅŸte pofta de mâncare. Indicatii
se utilizează ca adjuvant în: anorexie, dischinezii biliare, colecistite, stimularea secreÅ£iilor pancreatice, indigestii, afecÅ£iuni hepatice (insuficienţă hepatică, hepatite, congestie hepatică), hipercolesterolemie, litiază renală ÅŸi biliară, gastrite hipoacide, obezitate (în curele de slăbire elimină edemele ÅŸi grăbeÅŸte tranzitul intestinal), constipaÅ£ie, anemie, afecÅ£iuni renale, gută. Administrare
-pulberea – planta se macină fin cu o râÅŸniţă electrică, după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se Å£ine sub limbă timp de 10-15min., după care se înghite cu apă. -maceratul la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250ml de apă, se menÅ£ine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară ÅŸi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 2-3 căni cu macerat pe zi, cu 30min. înainte de mese. -infuzia – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250ml de apă clocotită, se menÅ£ine timp de 30min. la temperatura camerei, apoi se strecoară ÅŸi se bea pe stomacul gol. În scop terapeutic se beau 2-3 căni cu infuzie pe zi, cu 30min. înainte de mese. Contraindicatii
alergie la păpădie. Precautii REACŢII ADVERSE: hiperaciditate gastrică.