Brandusa de toamna

Brandusa de toamna

Specie erbacee perena, lipsita de tulpina aeriana. Florile de culoare liliachie, în forma de potir, apar toamna dupa vestejirea frunzelor. Fructele sub forma de capsule se formeaza în al doilea an în luna mai; la început sunt de culoare verzuie, iar în septembrie se brunifica o data cu vestejirea frunzelor.

Compozitie chimica
Semintele contin 0,30-0,60% (în % cazuri exceptionale 1%) alcaloizi de tip tropanolic, dintre care cantitativ predomina colchicina, precum si alcaloizi cu structura similara, notati cu literele A, B, C etc. Între acesti alcaloizi, alcaloidul F este identic cu colcamina sau demecolcina, fiind un desacetil-metil-colchicina. Diferite alte substante izolate din partile plantei si notate cu majuscule (D, I, J, M, O etc.) nu sunt de natura tropanolica, iar elucidarea structurilor chimice ale multora dintre aceste substante mai necesita cercetari. Din aceasta specie s-a mai izolat si un glicozid -colchicozidul carc prin hidroliza se dedubleaza în glucoza si dimetil-2-colchicina.

Farmacologie
Desi alcaloizii din Brândusa de toamna sunt toxici, ei au, în doze terapeutice, actiune antiinflamatoare si analgezica. Au fost utilizati în trecut în reumatism si guta.
Colchicina este prima substanta chimica pura izolata dintr-o planta care s-a dovedit a avea actiune mitoclazica (de inducere a diviziunii celulare). Pe baza acestei actiuni, este utilizata pentru obtinerca unor plante poliploide.
Tot datorita proprietatilor sale asupra diviziunii celulare, colchicina a fost experimentata în terapia anticanceroasa, dar din cauza toxicitatii ridicate s-a renuntat la aceasta utilizare.
În schimb, alti derivati, în special demecolchicina (mai putin toxica), prezinta un oarecare interes în aceasta directie.

Recomandari
Alcaloizii din Brândusa de toamna sunt foarte toxici, dar, în doze terapeutice, au actiune antiinflamatoare si analgezica, fiind recomandati numai în preparate farmaceutice, precis dozate, în accesul de guta si în reumatism. Comprimatele contin 0,5 mg sau 1 mg colchicina.

Mod de preparare si administrare
Se prepara numai de catre industria farmaceutica si se administreaza conform prospectului numai la recomandarea medicului.

Contraindicatii
În sarcina, insuficienta hepatica si renala grava. Se va evita la femei tratamentul în perioada sexuala. Se va utiliza cu prudenta la oamenii în vârsta, de obicei la debili, cardiaci si la cei cu suferinte gastro-intestinale, sub supraveghere medicala.

Produse ce contin « brandusa de toamna »