Busuiocul cerbilor

Busuiocul cerbilor

Specie foarte raspândita pe malul apelor, locuri mlastinoase, santuri cu apa, terenuri inundabile. Planta nu depaseste 30 cm înaltime; este bogat ramificata, cu flori palid violacee.

Compozitie chimica
Uleiul esential, obtinut prin antrenare cu vapori de apa, contine în principal pulegona (pâna la 90%), mentona, izomentona, piperitenona, octanol si trans-izo-pulegona. Planta mai contine tanin si diosmina.

Farmacologie
Actioneaza ca dezinfectant al cailor respiratorii, stimulent al secretiiior bronsice, expectorant, carminativ în afectiuni ale aparatului digestiv.
Uleiul esential are în uz intern proprietati antiseptice, antispatice, carminative, emenagoge si stimulante, iar extern, actiune replianta a insectelor.

Recomandari
În gastrite si dispepsii (digestii dificile, dureroase) si în combaterea flatulentei (gazelor din intestine); în afectiunile cailor respiratorii ca expectorant, stimulând secretiile bronsice si usurând expectoratia.
Se mai recomanda empiric în guta, anasarca (acumulare de lichid în tesutul celular si în cavitatile organice; în trecut se numea hidropizic) si ca stimulent al sistemului nervos.

Mod de preparare si administrare
Partile aeriene ale plantei recoltate în timpul înfloririi, o lingurita la o cana cu apa; se beau 3 cani pe zi, dupa mesele principale.
Se poate prepara si o tinctura din 10 g planta  la 100 ml alcool de 70°, prin macerare timp de 8 zile. Se iau 40-50 picaturi în putina apa, dupa mesele principale.

Contraindicatii
Uleiul esential nu se utilizeaza intern, fiind toxic si avortiv, din cauza continutului mare în pulegona. În doze mari, uleiul esential poate duce, intern, la intoxicatii grave.

Produse ce contin « busuiocul cerbilor »

Ceai hyper-tum 20buc HYPERICUM
Ceai hyper-tum, 20plicuri HYPERICUM

7.99 lei
Ceai hyper-tum 30gr HYPERICUM
Ceai hyper-tum, 30gr HYPERICUM

8.07 lei
Antifumat 60buc HYPERICUM
Antifumat, 60cps HYPERICUM

37.86 lei
Ceai de busuiocul cerbilor 30gr HYPERICUM
Ceai de busuiocul cerbilor, 30gr HYPERICUM

7.13 lei
» Vezi toate produsele ce contin Busuiocul cerbilor