Captalan

Captalan

Specie de semiumbra cu cerinte ridicate de umiditate, pe malul pâraielor si în jurul izvoarelor, caracteristica în special zonelor deluroase si montane. Florile apar primavara devreme, dupa topirea zapezilor, înainte de formarea frunzelor. Frunzele la maturitate sunt foarte mari, putând depasi 80 cm în diametru. Sunt rotunde, cu baza cordata si marginea dintata.

Compozitie chimica
Este foarte variata, în functie de provenienta, de specie sau hibrid. În general, rizomii contin derivati terpenici, în special sesquiterpene cu nucleu eremofilanic; din materia prima de provenienta elvetiana, de exemplu, s-au izolat doi esteri ai alcoolului numit pentazol: petazina si S-petazina, iar din provenientele cehe, în locul petazinei s-a identificat furanopetazina, furanoeremofilan, eremofilenoid, petazitolid A si B, S-petazitolid A si B, beta-elemen, alfa si beta humulen, bisabolen etc.
Rizomii si radacinile mai contin un alcool diterpenic, ilexolul, beta-sitosterol, colina, acid protocatehic, ulei esential, zaharuri, saruri de potasiu si magneziu etc.

Farmacologie
Recomandarile terapeutice din trecut apartin mai mult etnoiatriei decât fitoterapiei moderne, desi cercetarile stiintifice fitochimice si farmacodinamice efectuate în urma cu trei decenii au confirmat actiunea hipotensiva si actiunea antispastica a substantelor pure izolate din Captalan.
Åži cercetarile fitochimice si farmacodinamice efectuate asupra speciilor românesti (P. hybridus si P. kablikianus) au pus în evidenta actiunea musculotropa (de tip papaverinic).
Cercetarile relativ recente, publicate în 1994, au constatat ca frunzele contin alcaloizi pyrolizidinici cu proprietati genotoxice, carcinogenice si hepatotoxice. În ceea ce priveste utilizarea rizomilor din aceste specii, se considera ca mai sunt necesare studii aprofundate, iar doza activa nu trebuie sa depaseasca mai mult de 1 microgram pe zi, maximum 6 saptamâni pe an.

Recomandari
În trecut, rizomii au fost utilizati ca diuretic si diaforetic, în boli infectioase, în special în pesta, de unde si denumirea populara în limbile franceza si germana. Se recomandau si în bronsitele catarale, ca antiasmatic si hipotensiv. În prezent, aceste recomandari nu sunt justificate stiintific.
Mod de preparare si administrare
Numai în produse farmaceutice precis dozate si numai la indicatia medicului.

Contraindicatii
În sarcina si alaptare si în afectiuni hepatice.

Produse ce contin « captalan »

Ceai de captalan 50gr STEF MAR
Ceai de captalan, 50gr STEF MAR

5.88 lei
» Vezi toate produsele ce contin Captalan