•
Arbore care atinge 25-30 m înaltime, a carui longevitate poate depasi 1000 de ani, de origine mediteraneana. În tara noastra a fost introdus în plantatii forestiere în special în zona Baia Mare, iar în Oltenia la Tismana, Polovraci, Sohodol, Baia de Arama etc.
Compozitie chimica Frunzele contin taninuri care, dupa hidroliza, dau acid elagic si glucoza si mici cantitati de evercetina, acid cumaric, camferol, acid cafeic, dihidrodigalic, vitamina E, saruri de magneziu si fosfor. Taninurile de natura catehica sunt prezente în scoarta, lemn, muguri, frunze si fructe. În scoarta este prezent si hamamelitaninul, iar în lemn castalgina, vescalgina, vescalina, un acid si un alcool triterpenic. Fructele fara coaja contin: cca 52% apa, 2,6% ulei, 4% proteine, cca 40% hidrati de carbon, saruri de potasiu în cantitati apreciabile, fier, magneziu, mangan, cupru, zinc, cantitati mici de sodiu, calciu, vitaminele Bl si B2 si cantitati apreciabile de vitamina C (cca 50 mg %). Valoarea nutritiva este de 220 kcal. la 100 g castane.
Farmacologie Extractul apos din frunze, extractul fluid si tinctura au actiune sedativa asupra centrilor respiratori, în special asupra centrului tusei. Frunzele au si proprietati bacteriostatice. Fructele, datorita continutului ridicat în tanin, au actiune favorabila în tratamentul diareilor benigne si dizenteriei. Au efecte tonice, stimulând digestia si sunt antiseptice ale tubului digestiv; datorita continutului redus în sodiu, au actiune favorabila în afectiunile cardio-vasculare si renale.
Recomandari Extractele apoase din frunze si tinctura au actiune sedativa asupra centrilor respiratori, în special asupra centrului tusei. Frunzele, împreuna cu alte plante, sunt indicate în preparate fitoterapeutice pentru obtinerea unor medicamente antitusive. Scoarta, datorita continutului ridicat de tanin, se recomanda în diaree. Fructele coapte sau sub forma de piure se recomanda în special celor care sufera de afectiuni cardiovasculare si renale si celor predispusi la varice si hemoroizi. Datorita valorii nutritive si energizante, se recomanda copiilor si persoanelor în vârsta.
Mod de preparare si administrare Frunzele sub forma de infuzie, o lingura la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi. Tinctura 20% în alcool de 70°, câte 25-50 picaturi de 3 ori pe zi. Scoarta maruntita, o lingura la o cana cu apa sub forma de decoct. În medicina traditionala, decoctul de castane se foloseste extern contra degeraturilor sub forma de bai locale si comprese.
Contraindicatii Nu prezinta.