•
Specie erbacee bianuala, spontana si în special cultivata. În flora spontana creste prin fânete si la marginea padurilor, de la deal pâna chiar în zonele sub-alpine. E important sa nu se confunde cu fructele de Cucuta, care sunt foarte toxice si au un gust si miros neplacut. Atât Cucuta de apa (Cicuta virosa) cât si Cucuta (Conium maculatum) sunt plante mult mai înalte decât Chimenul si prefera locurile umede.
Compozitie chimica Fructele contin 3-7% ulei volatil format din 50-60% carvona, 30% limonen, pinene, felandrene, dehidrocarvona, dihidrocarveol, 10-20% lipide, 20% substante proteice, 5-6% substante minerale, amidon, glucide, rezine, taninuri, saruri minerale etc.
Farmacologie Datorita uleiului esential, are actiune carminativa (favorizeaza eliminarea gazelor din intestin) si stimulanta a secretiilor gastro-intestinale. Exercita o actiune calmanta asupra colicilor intestinale si fluidifica secretiile bronsice Are actiune antihistaminica, antimicrobiana, antiseptica, astringenta, diuretica, emenagoga, galactogoga, vermifuga.
Recomandari Este un bun calmant al colicilor intestinale si fluidifica secretiile bronsice. Este indicat si în lipsa poftei de mâncare si în digestii deficitare. Intra în compozitia a numeroase ceaiuri medicinale si în alimentatie.
Mod de preparare si administrare Sub forma de infuzie, obtinuta dintr-o lingurita fructe uscate la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi. Ca aperitiv pentru cei la care alcoolul în cantitati moderate nu este contraindicat, se poate prepara un lichior din fructe de chimen: 15 g fructe la 100 g zahar sau miere care se încalzesc la foc domol 10-15 minute. Dupa racire se adauga 500 ml alcool de cereale de 60°, 100 ml apa sau 500 ml tuica de prune de 40â°. Se lasa la macerat 7 zile, agitând din când în când. Se filtreaza. Se bea câte un paharel (50 ml) înainte de mesele principale. Supa este recomandata în dieta celor suferinzi de afectiuni gastro-intestinale si pentru prevenirea acestora.
Contraindicatii Nu prezinta.