Ciumafaie

Ciumafaie

Specie anuala, viguroasa, ajunge pâna la 1,5 m înaltime, cu tulpina ramificata, cu frunzele ovale sau oval triunghiulare, cu marginea sinuata neregulat.
Florile sunt mari, cu corola alba în forma de pâlnie alungita. Fructele au forma unor capsule mari ovoidale, ghimpoase.
Se întâlneste frecvent pe locurile unde se depoziteaza gunoaiele lânga sate, pe marginea santurilor, printre darâmaturi si molozuri.

Compozitie chimica
Toate partile plantei contin alcaloizi; frunzele contin 0,20-0,50% alcaloizi formati din hiosciamina, atropina, scopolamina, scopoletol, meteloidina, apoatropina, baze volatile similare cu cele din Atropa belladonna (Matraguna), nicotina etc.
In radacini, pe lânga alti alcaloizi, este prezenta si cuschigrina. Semintele contin pâna la 0,50% alcaloizi.

Farmacologie
Are actiune similara cu cea a Matragunei, dar prezenta scopolaminei în cantitati mai mici îi confera actiune calmanta asupra sistemului nervos central. Actiunea parasimpaticolitica se exercita asupra musculaturii netede si asupra celei bronsice. Pe baza acestor actiuni, preparatele farmaceutice din Ciumafaie se utilizeaza ca antispastic, sedativ nervos si antiastmatic.

Recomandari
Ca antiseptic, sedativ nervos si antispastic.
Numai sub forma de produse farmaceutice precis dozate, la indicatia medicului.

Mod de preparare si administrare
Produse farmaceutice conform prospectului.

Contraindicatii
Glaucom, spasme esofagiene, adenom de prostata, boli vasculare grave, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, insuficiente renale si hepatice grave, sarcina, perioada de lactatie.
Atentie la asocierea cu alte medicamente.

Produse ce contin « ciumafaie »