Coada calului

Coada calului

Planta erbacee perena. Se utilizeaza tulpinile sterile care apar la începutul verii. Creste din zona de câmpie pâna în cea montana pe locuri umede si ca buruiana în special în porumbisti. În scopuri medicinale se poate utiliza si specia Equisetum maximum (Parul porcului sau Coada calului mare), specie înalta, a carei tulpina viguroasa ajunge pâna la 1,80 m înaltime; creste în paduri mocirloase, pe locuri umede si pe coaste râpoase.

Compozitie chimica
Coada calului contine 10-20% substante minerale din care peste 60% sunt formate din acid silicic si silicati. Silicatii si acidul silicic sunt solubili în proportie de 10-15%. Mai contine potasiu, aluminiu si mangan, flavonoizi (0,3-1%) - în special glicozizi ai quercetinei, acizi fenolici, metil esteri ai acizilor cafeici si protocatehic, alcaloizi (urme de nicotina), acizi polymici si dicarboxilici, fitosteroli, saponozide, beta-sterol, acid malic si oxalic, gliceride ale acizilor stearic, limoleic, oleic, dimetil sulfone, cantitati mici de vitamina C si urme de ulei esential.

Farmacologie
Utilizarea în terapeutica moderna a preparatelor pe baza de Coada calului se întemeiaza pe folosirea îndelungata în medicina traditionala a acestei plante, pe investigatii fitochimice si pe studii farmacologice. Conform acestor studii, actiunea diuretica este atribuita continutului în potasiu, flavonoizi si saponozide. Efectele favorabile asupra sistemului osos si asupra tesutului conjunctiv, inclusiv asimilarea mai buna a calciului, sunt datorate acidului silicic si silicatilor, fapt favorabil în prevenirea si încetinirea osteoporozei.
Specia Equisetum arvense este oficinal în Farmacopeea Româna si Germana si în alte Farmacopei. În Statele Unite ale Americii se gaseste frecvent si în diferite suplimente nutritionale, sub forma de extracte fluide sau în capsule, pentru aportul în saruri minerale si pentru actiunea diuretica.
Prevederile din farmacopei si din standardele de calitate sunt foarte exigente. De exemplu, materia prima nu trebuie sa contina mai mult de 3% rizomi si mai mult de 5% tulpini sau ramurele din alte specii sau hibrizi de Equisetum, tocmai pentru a preveni eventualele intoxicatii (îndeosebi cu Equisetum palustre).
Extern, preparatele pe baza de Equisetum arvense au actiune cicatrizanta a ranilor greu vindecabile.
În unele tari, pe lânga actiunea diuretica, stimularea digestiei si prevenirea osteoporozei, Coada calului intra în compozitia unor produse dietetice în cura de slabire.

Recomandari
Datorita acidului silicic si equisetoninei, cele doua specii mentionate au actiune diuretica si decloruranta. Pe lânga aceste actiuni, preparatele speciilor medicinale (extract apos, fluid sau tinctura) se utilizeaza si pentru actiunea hemostatica. S-au obtinut rezultate bune si în anemiile secundare la bolnavii de neoplasm gastric, în metroragii, endometrite si ulcer gastric. Se recomanda si în încetinirea fenomenului de osteoporoza, iar în cura de slabire asociat cu alte plante.

Mod de preparare si administrare
Sub forma de decoct din 2 lingurite plante la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi. Tinctura se prepara din 20 g planta uscata la 100 ml alcool de 60° prin macerare 8 zile. Se iau 25-30 picaturi de 3 ori pe zi în putina apa.

Contraindicatii
În litiaza renala si în edemele cardio-renale.

Observatii
Atentie! Aceste specii medicinale nu se vor confunda cu specia Equisetum palustre (Barba ursului de bahne) care, datorita alcaloizilor toxici, este foarte periculoasa atât pentru om cât si pentru animale. Se diferentiaza prin sectiune în tulpina: la E. arvense, tulpina are 4 coaste, iar centrul este plin; la E. maximum, tulpina are 8 coaste, iar centrul este gol. La E. palustre (toxic), tulpina în sectiune are 5 coaste, dintre care 2 mai mici si mai apropiate, iar centrul este gol.
În tara noastra a fost studiata specia Equisetum maximum (sin. E. telmateja), Coada calului mare. Tulpinile sterile, în functie de zona si umiditate, depasesc l ,5 m înaltime. S-a constatat ca aceasta specie, care prefera apa freatica de suprafata si creste de la ses pâna în zona montana, are un continut mai ridicat în ulei esential decât specia E. arvense. Se recomanda utilizarea acestei specii în uzul intern deoarece are aceleasi proprietati ca si Coada calului.

Produse ce contin « coada calului »

Ceai Diurosept u60 20buc FARES
Ceai Diurosept u60, 20plicuri FARES

10.32 lei
Ceai renalex 50gr FARES
Ceai renalex, 50gr FARES

8.91 lei
Ceai pentru afectiuni renale 180gr FAUNUS PLANT
Ceai pentru afectiuni renale, 180gr FAUNUS PLANT

31.47 lei 34.21
-8%

Conimed plant forte (supozitoare) 1.5 gr 10buc CONIMED
Conimed plant forte (supozitoare) 1.5 gr, 10buc CONIMED

20.17 lei
Calciu lichid 30buc COSMOPHARM
Calciu lichid, 30cps COSMOPHARM

37.78 lei 41.06
-8%

Ceai diuretic 2 50gr PLAFAR
Ceai diuretic 2, 50gr PLAFAR

7.18 lei
Ceai antidiabetic 50gr STEF MAR
Ceai antidiabetic, 50gr STEF MAR

5.88 lei
Ceai pentru prostata 50gr STEF MAR
Ceai pentru prostata, 50gr STEF MAR

5.88 lei
Aspasia 42buc ZDROVIT
Aspasia, 42cpr ZDROVIT

78.84 lei 85.70
-8%

Carpizin, crema solida 1.5g-supozitoare 10buc CARPICON
Carpizin, crema solida 1.5g-supozitoare, 10buc CARPICON

20.92 lei
Ceai tiroido-plant (tiroida sanatoasa) 150gr DOREL PLANT
Ceai tiroido-plant (tiroida sanatoasa), 150gr DOREL PLANT

17.99 lei
Dvr-stem prostata 60buc DVR PHARM
Dvr-stem prostata, 60cps DVR PHARM

42.30 lei 46.48
-9%

Bitter cardiovascular 60buc HYPERICUM
Bitter cardiovascular, 60cps HYPERICUM

31.99 lei 34.40
-7%

Minerale trasoare coloidale organice cu acid fulvic 60buc FORMULA K
Minerale trasoare coloidale organice cu acid fulvic, 60cps FORMULA K

72.41 lei 77.03
-6%

Calcium complex bone formula 100buc NATURES WAY
Calcium complex bone formula, 100cps NATURES WAY

76.52 lei 83.17
-8%

Ceai pentru prostata g74 20buc FARES
Ceai pentru prostata g74, 20plicuri FARES

8.43 lei
Ceai pentru prostata g73 50gr FARES
Ceai pentru prostata g73, 50gr FARES

8.91 lei
Ceai de coada calului u85 20buc FARES
Ceai de coada calului u85, 20plicuri FARES

5.49 lei
» Vezi toate produsele ce contin Coada calului