•
Specie erbacce anuala, exclusiv de cultura. Se utilizeaza în special fructele mature, care nu pot fi confundate cu alte fructe. Gustul lor este placut aromatic caracteristic. Frunzele au gust dezagreabil.
Compozitie chimica Principalul component al fructelor de Coriandru este uleiul esential (cca 1%) compus din 55-74% linalol, 20% monoterpene (alfa si beta pinen si limonen), anetol, camfor, acid oleic (cca 25%), petroselinic, linoleic. Mai contin glicozide flavonoidice: quercetina, izoquercitrina si rutozidul. De asemenea, nu lipsesc: acizii cafeic si clorogenic, taninuri, zaharuri, proteine (10-16%), cumarine, mucilagii, amidon etc.
Farmacologie Fructele de Coriandru au, în principal, actiune carminativa si stimulanta a secretiilor gastro-intestinale. Au, de asemenea, actiune lipolitica. Uleiul esential are numeroase actiuni, fiind analgezic, antioxidant, antispastic, bactericid, digestiv, citotoxic, antifungic, stimulent cardiac. Actioneaza si asupra sistemului nervos central. Datorita acestei actiuni, trebuie respectate dozele maxime prescrise.
Recomandari Fructele au actiune carminativa, bacteriostatica si fungicida. Se recomanda în anorexii (lipsa poftei de mâncare). Uleiul volatil este recomandat pentru corectarea gustului neplacut al unor medicamente. Este larg utilizat în industria alimentara.
Mod de preparare si administrare Sub forma de infuzie de fructe zdrobite, o lingurita la o cana cu apa. În cazul anorexiilor se bea o cana infuzie cu 15 minute înainte de mâncare. Pentru usurarea digestiei, infuziile se beau dupa mesele principale. Semintele ca atare pot fi masticate dupa mâncare. Se poate folosi si sub forma de tinctura 10%, din care se iau maximum 15 ml pe zi.
Contraindicatii Nu prezinta. Uleiul volatil este netoxic si neiritant, dar stupefiant în doze mari. Se va utiliza cu moderatie, maximum 10 picaturi în 24 ore.