Echinacea

Echinacea

Plante perene, de 100-150 cm înaltime, cu frunze lanceolat alungite (la specia E. angustifolia mai înguste), ascutite la vârf si dintate. Florile sunt dispuse solitar la vârfurile ramurilor. Florile tubulare sunt asezate bombat, sub forma de cupa întoarsa, înconjurate de flori ligulate, de culoare roz pâna la rosu intens. Înfloresc din luna iunie pâna în octombrie. Apartin familiei Asteraceae (Compositae).
Speciile sunt native în preriile din Statele din nordul Pennsylvaniei. În prezent se cultiva în numeroase tari, între care si România.

Compozitie chimica
Partile aeriene ale plantei Echinacea purpurea contin derivati ai acidului cafeic: în special acid cichoric, caftaric si clorogenic. Mai contin cantitati mici de alkamide, polizaharide solubile în apa, fructozane, flavonoide, în special derivati ai quercetinei si kaempferolului (rutozid), cca 0,30% ulei esential format din borneol, acetat de bornil, acid palmitic etc.
E. angustifolia si E. pallida, atât partile aeriene cât si radacinile, au compozitie chimica si actiune farmacodinamica aproape similara.
Ele contin acid cafeic si derivati: acid cichoric, echinacozide, verbacozide, acid clorogenic si izoclorogenic, flavonoide de tipul quercetinei si kaemferolului sub forma libera si glicozidata, inclusiv rutozid, luteolina apigenina si izorhamnetina. Mai contin alkamide, polyzaharide si ulei esential. Radacinile de E. angustifolia contin si alti derivati ai acidului cafeic, în special echinacozide si acizii mentionati mai înainte, iar ca element caracteristic, cynarina, polizaharide, inclusiv inulina si fructane. Mai contin glicoproteine în care predomina zaharuri, cum ar fi arabinoza, galactoza si glucosamine, izobutil amide ale acidului tetranolic, saruri minerale etc.

Farmacologie
Administrarea pe cale orala este normal sa actioneze mai lent decât cea pe cale parenterala. Actiunea sinergica a multiplelor substante active pe care le contin aceste specii este axata pe efectele imunostimulante ale extractelor alcoolice. Ea este produsa de amidele lipofilice (alchilamidele), în timp ce polizaharidele solubile în apa (derivatii acidului cafeic) sunt implicate în procesul amintit înainte cu conditia ca ele sa fie preparate din sucul celular proaspat al plantei recoltate în timpul înfloririi. Tot sucul celular proaspat aplicat local pe tesuturile afectate inhiba hialonidaza, ceea ce stimuleaza vindecarea ranilor.

Recomandari
Pe plan european, în uzul intern, preparatele pe baza de Echinacea sunt admise ca terapie adjuvanta si preventiva în guturai si gripa, în afectiunile cronice ale aparatului respirator si ale cailor urinare inferioare. De asemenea, sunt aprobate si produsele de uz extern în tratamentul ranilor si ulceratiilor cronice. O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii), pe baza cercetarilor Comisiei Europene, accepta utilizarea preparatelor din aceste plante în tratamentele inflamatiilor tesuturilor dermice.
Recomandarile terapeutice, contraindicatiile, efectele secundare etc. sunt similare pentru cele trei specii de Echinacea.

Mod de preparare si administrare
Intern, se recomanda zilnic între 6-9 ml suc celular proaspat sau echivalentul standardizat. Tot intern, extract de suc 25% în 75% alcool etilic de 94⁰, tot 6-9 ml pe zi. Comisia Europeana si ESCOP (1999) au aprobat si infuzia: 1 g planta la 150 ml apa; extract fluid 1:1 (g/ml), un mililitru pe zi; tincturi 1:5 (g/ml), 5 ml pe zi.
Extern, sub forma de unguente semisolide care contin cel putin 15% suc celular de Echinacea înglobat în vaselina, lanolina anhidra, eventual ceara sau în alte baze de unguente. Tot pentru aplicatii locale exista geluri. Atât preparatele pentru uz intern cât si cele de uz extern nu trebuie folosite consecutiv mai mult de 7-8 zile.

Contraindicatii
Extern, nu au fost semnalate. Intern, în bolile progresive sistemice ca: tuberculoza, leucoze, colagenoze, scleroza multipla, SIDA etc, trebuie folosite cu prudenta si numai la recomandarea medicului.
Nu se recomanda administrarea la persoanele cu tendinte alergice la unele substante sintetice sau naturale din familia Asteraceelor.
Utilizarea preparatelor parenterale nu se recomanda la diabetici sau la alte persoane cu afectiuni cronice grave.

Produse ce contin « echinacea »

Antiviral  120buc DACIA PLANT
Antiviral , 120cpr DACIA PLANT

32.80 lei
Sirop pentru imunitate formula noua F147 250ml FARES
Sirop pentru imunitate formula noua F147, 250ml FARES

30.84 lei
Sirop Plantusin forte r25 250ml FARES
Sirop Plantusin forte r25, 250ml FARES

34.39 lei
Echinacea forte  60buc DACIA PLANT
Echinacea forte , 60cpr DACIA PLANT

24.78 lei
Sirop Biosept a16 250ml FARES
Sirop Biosept a16, 250ml FARES

31.98 lei
Polygemma 17 - imunitate 50ml PLANTEXTRAKT
Polygemma 17 - imunitate, 50ml PLANTEXTRAKT

44.77 lei
Nazomer forte 15ml PRO NATURA
Nazomer forte, 15ml PRO NATURA

4.82 lei
Sampon antiseboreic cu sulf si echinacea 150gr VIVA PHARMA
Sampon antiseboreic cu sulf si echinacea, 150gr VIVA PHARMA

28.20 lei
Echinacea & zinc 30buc FARMACLASS
Echinacea & zinc, 30cps FARMACLASS

12.95 lei
Urisept 50buc FARMACLASS
Urisept, 50cps FARMACLASS

25.48 lei
Gingival 30ml FARMACLASS
Gingival, 30ml FARMACLASS

17.46 lei
Propolis vitamina c cu echinacea 40buc ALEVIA
Propolis vitamina c cu echinacea, 40cpr ALEVIA

20.56 lei
Antigripol 20buc ALEVIA
Antigripol, 20cpr ALEVIA

15.11 lei
Protector hepatic forte 40buc HOFIGAL
Protector hepatic forte, 40cpr HOFIGAL

17.39 lei
Ceai pentru imunitate 20buc ADNATURA
Ceai pentru imunitate, 20plicuri ADNATURA

5.81 lei
Ceai pentru prostata 50gr ADNATURA
Ceai pentru prostata, 50gr ADNATURA

7.03 lei
Gel pentru igiena intima cu echinacea m046 300ml FAVISAN
Gel pentru igiena intima cu echinacea m046, 300ml FAVISAN

18.40 lei
Colonsan fem cu 7 plante bo061 22.80gr FAVISAN
Colonsan fem cu 7 plante bo061, 22.80gr FAVISAN

24.48 lei
» Vezi toate produsele ce contin Echinacea