•
Specie erbacee perena, înalta pâna la 25 cm, cu o rozeta de frunze la baza, cu numerosi stoloni. Tulpina dreapta, cu flori cu petale albe. Fructele sunt la maturitate rosii si au miros si gust placut.
Compozitie chimica Frunzele contin 12-15% tanin elagic, însotit de un alcool triterpenic, fragarolul, evercetina, evercitrina si citrol, acid silicic, saruri minerale, urme de ulei esential, zaharuri si vitamina C. Fructele contin cca 89% apa. Continutul în proteine este relativ redus (0,8%), la fel si cel în hidrati de carbon (7%); în schimb, continutul în saruri de potasiu este destul de ridicat (140 mg%), iar în fosfor este de 30 mg%. Sodiul este prezent în cantitati mici (2 mg%), calciul — 25 mg%, iar fierul — 0,9 mg%. Fructele mai contin substante uleioase în cantitate de 1,150 g%, iar acidul salicilic este prezent doar în cantitate de 0,01 g/kg, la fel ca si microelementele (sulf, siliciu, iod, brom). Continutul în vitamina C este de 60-80 mg%. Sunt prezente si vitaminele A, B1, B2 (0,05 mg%,). Dintre zaharuri, predomina levuloza, ceea ce permite consumarea lor si de catre diabetici.
Farmacologie Datorita prezentei taninurilor din frunze, infuziile au proprietati astringente, fiind recomandate în diaree. Fructele, datorita efectului diuretic, favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, fiind utile si în tratamentul eczemelor si al altor afectiuni dermatologice. Asupra sistemului digestiv, actiunile sunt multiple: laxative, cu efecte favorabile în afectiuni hepatice, inclusiv în litiaza biliara. Proprietatile hipotensive sunt favorabile si în încetinirea aterosclerozei.
Recomandari Frunzele se utilizeaza ca antidiareic si diuretic, fie ca atare, fie în amestec cu alte plante. Din frunzele de Frag, de Zmeur si florile de Bujori de munte se obtine un bun ceai alimentar. Fructele se recomanda (200 g/zi) în dieta diabeticilor, ca laxative usoare, în afectiuni hepatice, în eczeme, în cure de dezintoxicare a organismului si pentru proprietatile lor usor hipotensive.
Mod de preparare si administrare Sub forma de infuzie, o lingura de frunze la o cana cu apa; se beau 2-3 cani pe zi. Pentru a obtine un ceai aromat se amesteca frunzele de Frag cu fructe uscate.
Contraindicatii Fructele, foarte rar, la persoane sensibile, pot produce reactii alergice la fel ca si capsunile.