Ipcarigea

Ipcarigea

Planta erbacee perena, dreapta, înalta pâna la 1 m, cu rizom gros si numeroase radacini. Inflorescentele foarte ramificate, cu flori mici (4-5 mm), cu 5 petale albe. Specie caracteristica locurilor nisipoase din Dobrogea, sudul Munteniei si Olteniei, sudul Moldovei si din Câmpia de Vest (jud. Bihor). Se poate cultiva în zonele unde creste în stare salbatica.

Compozitie chimica
Rizomii si radacinile contin saponozide de natura triterpenica (6-20%) al caror aglicon este gipsogenina, alaturi de zaharuri reducatoare, substante grase, mici cantitati de ulei esential, saruri minerale etc.
Cu o solutie de iod iodurat, care indica prezenta amidonului, fractura de radacina nu trebuie sa se coloreze în albastru. Aceasta reactie este necesara deoarece materia prima poate fi impurificata cu radacini de Cucurbatea sau Mutatoare (Bryonia alba) sau cu alte specii toxice.

Farmacologie
Saponozidele triterpenice din aceasta specie (la fel ca si cele din Sapunarita) au actiune iritanta asupra cailor digestive si asupra mucoaselor, producând varsaturi si diaree. Ele favorizeaza si absorbtia altor substante toxice. Aceasta actiune este mult redusa în stomac, unde din cauza aciditatii gastrice, saponozidele sunt hidrolizate, iar sapogenina rezultata, fiind insolubila, nu mai este activa.

Recomandari
Ca expectorant, numai în produse farmaceutice precis dozate.

Mod de preparare si administrare
Intern: nu se recomanda folosirea în „farmacia casei", ci numai sub forma de produse elaborate de industria farmaceutica.
Extern: 2 linguri de radacini la 1/2 l apa. Se fac spalaturi locale pentru infectii cutanate si se aplica comprese.

Contraindicatii
Pulberea de radacina are o actiune puternic iritanta asupra mucoaselor nazale si conjunctivale, producând stranut si conjunctivita.
La anumite persoane se va evita administrarea produselor pe baza de Ipcarige, deoarece produc fenomene nedorite de sensibilizare.
Contraindicate în sarcina si alaptare.
Nu se vor administra în acelasi timp cu alte medicamente, deoarece maresc semnificativ resorbtia acestora.

Produse ce contin « ipcarigea »