Lacramioara

Lacramioara

Planta erbacee perena care îsi formeaza tulpina florifera abia în al 3-lea an de vegetatie. Frunzele sunt ovale, cu marginea întreaga, cu nervuri arcuate, cu petiolul lung. Florile sunt grupate câte 5-15 la vârful tulpinii si sunt de culoare alba, aproape sferice (de unde si denumirea populara de Margaritel). Înfloreste în mai-iunie. Creste în special în padurile de foioase, numai în locuri umbrite. Se cultiva în scop ornamental în gradini.

Compozitie chimica
Planta contine heterozide cardiotonice: convalatoxozidul, convalozidul, convalatoxolul, glucoconvalozidul etc.; saponozide: convalarina, convalamarina, substante cu actiune hemolitica, acizi organici, colina, substante minerale etc. Florile mai contin în plus si mici cantitati de ulei esential.

Farmacologie
Datorita heterozidelor cardenolidice, extractele din Lacramioare au actiune cardiotonica si diuretica. Efectele terapeutice sunt rapide, de scurta durata, neprezentând fenomene de acumulare. Se utilizeaza sub forma de tinctura sau extract apos, precis dozate, pentru efectele cardiotonice si diuretice. Din convalatoxina pura se prepara solutii injectabile utilizate în insuficienta cardiaca.

Recomandari
Cardiotonic si diuretic.

Mod de preparare si administrare
Sub forma de extract apos sau tinctura, dar numai în produse farmaceutice, precis dozate. Din convalatoxidul pur se prepara si solutii injectabile, utilizate în insuficienta cardiaca.

Contraindicatii
Din cauza toxicitatii, nu se vor utiliza decât sub forma de produse farmaceutice precis dozate, cu aviz medical.
S-au semnalat cazuri de intoxicatii grave, în special la copiii care au baut din apa în care se pastrau flori de Lacramioara.

Observatii
Unele plante care cresc în aceeasi zona cu Lacramioarele au frunzele foarte asemanatoare, ovale si cu nervatiunea arcuata, ceea ce poate da nastere la confuzii. Dintre acestea, mentionam Leurda (Allium ursinum). Aceasta are însa flori în umbele (nu în racem), iar fructul este capsula si nu baca (ca la Lacramioare). Pe lânga aceasta, Leurda are frunzele penetrant mirositoare a Usturoi, de unde si numele popular de Usturoita. Speciile de Polygonatum (Pecetea lui Solomon) au multe frunze dispuse alternativ pe tulpina, în timp ce la Lacramioare frunzele sunt asezate radial. Fructele la speciile de Polygonatum sunt violacee, iar la Lacramioare, rosii.

Produse ce contin « lacramioara »

Ulei aromaterapie lacramioare 10ml SOLARIS
Ulei aromaterapie lacramioare, 10ml SOLARIS

7.58 lei
» Vezi toate produsele ce contin Lacramioara