•
Arbust ghimpos, înalt pâna la 3 m, cu ramuri arcuite, cu frunze compuse alcatuite din 5-7 foliole cu marginea dintata. Florile sunt solitare sau grupate câte 2-3, cu petalele de obicei de culoare roz. Pseudofructele provin din receptaculul globulos, ovoidal sau elipsoidal îngrosat, sunt de culoare rosie-caramizie pâna la rosu aprins. În interior sunt numeroase fructe (achene) cu peri aspri. Afara de specia mentionata se pot utiliza macesele si de la alte specii (Rosa tomentosa, R. micrantha, R. dumalis etc). Continutul în vitamina C creste direct proportional cu altitudinea.
Compozitie chimica Componenta principala a pulpei pseudofructelor de Maces este acidul L-ascorbic, adica vitamina C naturala. Continutul în vitamina C variaza în functie de altitudine. Speciile de la ses au un continut între 0,30-0,80 g%, cele din zona colinara si submontana pot ajunge la 2,5-3,5 g%, iar în culturi, Rosa rugosa contine pâna la 5,0 g% acid ascorbic. În mod exceptional, specia Rosa pendulina (Rosa alpina) care creste sporadic în zona montana si alpina, în urma studiilor noastre si analizelor efectuate, a atins un continut de 9 g% (9000 mg), ceea ce reprezinta un record mondial în lumea vegetala. Pulpa pseudofructelor de Maces mai contine: pectine, taninuri, zaharuri, acizi organici si saruri minerale. Culoarea rosie este datorata în buna parte carotenoidelor, diversi izomeri ai rubixantinei, licopinei si beta-carotenului, care este precursorul vitaminei A. Mai contine procianidoli (Bl, B2, B3, B4), catechine si urme de flavonoizi si antociani. Fructele propriu-zise (achenele) contin alfa si beta-tocoferol (vit. E), cca 10% ulei gras, lecitine, zaharuri si urme de ulei esential.
Farmacologie Vitamina C este o substanta absolut necesara, indispensabila, în desfasurarea normala a celor mai importante procese biologice: sinteza hormonilor corticosuprarenali, transformarea acidului folic în acid folinic si transferinei în feritina. Un alt rol important îi revine în metabolizarea si eliminarea medicamentelor luate în plus. Tot ca contributie la sinteza noradrenalinei si a substantelor intracelulare, cum este, de exemplu, colagenul, matricea osoasa si dentara etc. Printre altele, vitamina C are un rol important în raspunsul imunitar la stres si la infectiile bacteriene si virale. În prezent, consumul de vitamina C este considerat satisfacator, iar scorbutul apartine istoriei. Carenta în vitamina C se constata în special la consumatorii mari de alcool, la fumatori si la cei care recurg la o dieta dezechilibrata, din care lipsesc fructele si legumele. Stresul, expunerea îndelungata la frig, exercitiile fizice de performanta etc. duc la o crestere a proceselor oxidative ale plasmei, iar în toate aceste situatii este absolut necesar un supliment de vitamina C, în special naturala. Studii recente au aratat ca lipsa sau carenta în vitamina C reprezinta un factor de risc în plus în cardiopatia ischemica. La fel, dezvoltarea cataractei pare sa fie favorizata de capacitatea antioxidativa a organismului. Ori, acidul ascorbic este un bun antioxidant. Faptul important din punct de vedere farmacologic este ca vitamina C din pseudofructele de Maces este însotita si de alte substante care actioneaza sinergic.
Recomandari Datorita continutului ridicat în acid ascorbic si dehidroascorbic, preparatele pe baza de pseudofructe de Maces joaca un rol important în oxireducerile biologice si în respiratia celulara. Datorita vitaminelor A, Bl, B2, P, ele au proprietatea de a scadea permeabilitatea si fragilitatea capilarelor. Au, de asemenea, si actiune diuretica si se recomanda si în afectiunile hepatice si renale.
Mod de preparare si administrare Sub forma de infuzie, 1-2 lingurite parte carnoasa uscata (fara achene) la o cana cu apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Se pot obtine cidruri, pasta, gemuri. Uleiul rezultat prin presarea achenelor contine cantitati apreciabile de vitamina E.
Contraindicatii Nu prezinta.