Matraguna

Matraguna

Planta erbacee perena, viguroasa, înalta de 0,5-1,5 m. În primul an apare o singura tulpina, iar în anii urmatori mai multe tulpini, drepte, ramificate, de culoare verzuie sau violet-roscat. Frunzele au forma ovala, cu marginea întreaga. Florile apar solitare, la axila frunzelor cu corola tubuloasa, cu marginea rasfrânta de culoare brun-violet sau brun-roscat, la interior cu vinisoare violete. Fructele sunt bace sferice de marimea unei cirese, care, pe masura ce se coc, trec de la culoarea verde la negru lucios. Creste spontan, în special în taieturi de padure, din zona Fagului pâna în zona Molidului.

Compozitie chimica
Frunzele contin 0,20-0,70% alcaloizi exprimati analitic în hyosciamina. Complexul alcaloidic este format din: alcaloizi volatili monociclici: priolidina, hegrina, belaradina etc., alcaloizi esteri ai tropanolului ca hyosciamina, atropina, atropamina sau apoatropina; esteri ai scopanolului, tropanoli cu o grupare de epoxid.
Frunzele mai contin acid crizatropic sau scopoletol, asparagina, colina, vitamina C, substante minerale etc.
Radacinile contin 0,40-0,80% alcaloizi asemanatori cu cei din frunze. Mai contin amidon, scopoletol, mucilagii, saruri minerale etc.

Farmacologie
Alcaloizii din Matraguna au urmatoarele actiuni principale: blocheaza receptorii colinergici de la nivelul sinapselor neuroefectoare parasimpatice si accelereaza ritmul cardiac; diminueaza miscarile intestinale si micsoreaza secretiile. Calmeaza spasmele musculaturii netede. În doze mari, excita sistemul nervos central si provoaca midriaza (dilatarea pupilei). Actiunile farmacodinamice mentionate se evidentiaza atât la nivelul aparatului digestiv, cailor biliare, uterului, vezicii urinare, cât si la nivelul musculaturii bronsice. Dozele mici de atropina produc scaderea secretiei salivare. Aceste fenomene se manifesta prin sete si raguseala. Secretiile gastrice si pancreatice scad, de asemenea, la fel ca si secretia sudorala.

Recomandari
În doze terapeutice, alcaloizii din aceasta planta se recomanda pentru actiunea antispastica. La doze mai mari, excita sistemul nervos central si dilata pupila. În doze si mai mari, alcaloizii sunt toxici pentru organism, produc o puternica excitatie psihica urmata de delir, halucinatii si moarte.

Mod de preparare si administrare
Numai sub forma de preparate farmaceutice de tipul Bergofenului, Bergonalului, Fobenalului, Feladonului, Distonocalmului etc, respectând dozele din prospect.

Contraindicatii
În glaucom si cele prevazute în prospectul produselor mentionate.

Observatii
S-au semnalat accidente mortale în special la copiii care au ingerat 4-5 fructe de Matraguna, mai ales ca aceasta planta creste de multe ori si în zmeurisuri.

Produse ce contin « matraguna »