Nalba mica

Nalba mica

Planta mica anuala sau perena, de obicei târâtoare, spontana, mult raspândita în locuri ruderale, necultivate, începând de la câmpie pâna în zona montana. Frunzele sunt aproape rotunde, lobate, cu margini fin dintate. Florile sunt asezate la subsuoara frunzelor cu petale alb-roz. Fructele se prezinta ca niste capsule turtite în forma de disc.

Compozitie chimica
Întreaga planta contine mucilagii, cantitati mici de taninuri, lipide, fitosteroli, substante minerale (în special saruri de K, Na si Ca). Frunzele contin vitamina C si provitamina A.

Farmacologie
Datorita mucilagiilor si produsilor  de hidroliza, preparatele din aceasta planta au actiune emolienta, usurând expectoratia. Extern, actioneaza favorabil ca emolient în inflamatiile mucoaselor bucale, oculare, vaginale si rectale.

Recomandari
În faza a doua a bronsitelor (faza de coctiune) acute si în bronsita cronica.
Extern, ca emolient în inflamatiile mucoaselor bucala, oculara, vaginala si rectala.

Mod de preparare si administrare
Intern, sub forma de infuzie preparata din 2 linguri frunze si flori la o cana cu apa. Se beau 3-4 cani pe zi îndulcite preferabil cu miere.
Extern: 3-4 linguri frunze la o cana cu apa sub forma de decoct scurt (5 minute). Se clateste cavitatea bucala de mai multe ori pe zi. Se fac comprese sterile pentru ochi. Se fac spalaturi vaginale sau rectale.

Contraindicatii
Nu prezinta.

Produse ce contin « nalba mica »

Crema multiplant cu 36 plante  60gr TIBULEAC PLANT
Crema multiplant cu 36 plante , 60gr TIBULEAC PLANT

25.16 lei
» Vezi toate produsele ce contin Nalba mica