•
Arbust spinos, foarte ramificat, de 1-2 m înaltime, cu frunze eliptice de 2-4 cm lungime si late pe jumatate. Florile sunt solitare, mici si apar înaintea frunzelor. Sunt de culoare alba, cu numeroase stamine. Fructele sunt globuloase, negre-albastrui, brumate la maturitate. Este o specie de lumina, putin pretentioasa fata de sol, creste începând de la câmpie pâna în zonele deluroase superioare.
Compozitie chimica Florile contin flavonoizi, acizi organici, quercitina, kamferol, saruri de potasiu si magneziu, glicozide. Fructele contin zaharuri, acizi organici, antociani, polifenoli, prunicianina, gumi-rezine, taninuri, vitamina C, saruri de calciu si magneziu.
Farmacologie Florile au actiune usor sedativa, diuretic-depurativa, laxativa. Fructele au actiune antidiareica, antidizenterica si diuretica. Putin studiate sub aspect farmacodinamic.
Recomandari Florile se utilizeaza ca diuretic si usor laxativ, mai nou fiind indicate si în hipertensiunea arteriala. Fructele au actiune astringenta, antidiareica. Se recomanda si în afectiuni renale si în dischinezii biliare.
Mod de preparare si administrare Florile, sub forma de infuzie, preparata din 1-2 lingurite la o cana cu apa: se beau 2-3 cani pe zi. Din 2 linguri fructe se prepara un decoct (10 minute) la o cana cu apa: se beau 2-3 cani pe zi, neîndulcite. Din fructe se prepara marmelada si sirop.
Contraindicatii Nu prezinta.