Sapunarita

Sapunarita

Specie erbacee perena, cunoscuta si sub denumirea de Odagaci sau Ciuin rosu, înalta pâna la 70 cm, cu rizom gros pâna la 2 cm în diametru. Tulpinile aeriene sunt putin sau deloc ramificate. Frunzele sunt eliptice, alungite, cu 3 nervuri. Florile au 5 petale albe sau roz. În flora spontana creste în locuri nisipoase însorite, în special pe marginea râurilor sau a drumurilor rurale, în zonele de ses si de deal, mai rar în zonele submontane. Se poate si cultiva, obtinându-se cca 3000 kg de radacini uscate la hectar.

Compozitie chimica
3-5% saponozide triterpenice reprezentate de heterozide ale gipsogenolului si ale acidului gipsogenic. Amestecul acestor doua saponozide mai este cunoscut si sub denumirea de saporubina. Mai contine lactorezine, gume, galaciozani, lipide, ulei esential, substante minerale, acid glicolic si gliceric, zaharuri reducatoare si un flavonozid - saponarina prezenta în partile aeriene ale plantei care prin hidroliza da glucoza, saponaretina si vitexina.

Farmacologie
Datorita saponozidelor, radacina de Sapunarita are actiune puternic iritanta asupra tesuturilor, diminueaza tensiunea superficiala, modifica permeabilitatea membranei celulare si mareste secretia de lichide, secretiile biliare si alte secretii digestive. Saponozidele, în general administrate parenteral, au efecte toxice, deoarece se combina cu colesterolul din membrana celulara a hematiilor ducând la hemoliza puternica. Aceste actiuni sunt mult reduse în stomac unde, din cauza aciditatii sucului gastric, saponozidele sunt hidrolizate, iar sapogenina rezultata, fiind insolubila, nu mai este activa.

Recomandari
Pentru proprietatile expectorante, dar numai în preparate precis dozate, în industria farmaceutica se utilizeaza ca emulgator si favorizeaza resorbtia unor medicamente.

Mod de preparare si administrare
Decoct preparat dintr-o lingurita radacini la o cana cu apa; se iau 3-4 linguri pe zi la 3 ore interval.
În helmintiaze (paraziti intestinali) se recomanda un decoct concentrat preparat din 20 g rizomi si radacini la 1 l apa cu care se fac bai de sezut sau irigatii. Acest decoct, sub forma de gargara, poate fi utilizat si în faringitele granuloase.

Contraindicatii
Nu se va utiliza niciun produs pe haza de saponozide sub forma de injectii. Acestea sunt toxice si produc hemoliza. Pulberea de radacina este puternic iritanta asupra mucoaselor nazale si conjunctivale, producând stranut si conjunctivita. Unele persoane sunt sensibile la saponozide.

Produse ce contin « sapunarita »

Sampon contra caderii parului 300ml VERRE DE NATURE
Sampon contra caderii parului, 300ml VERRE DE NATURE

22.91 lei
» Vezi toate produsele ce contin Sapunarita