Toporas

Toporas

Specie erbacee, cunoscuta si sub denumirea de Violete, Tamâioare (în Oltenia si Muntenia) si Viorele (în Ardeal), perena, fara tulpina, la care frunzele si stolonii pornesc direct din rizomi. Frunzele sunt lung petiolate si cordate, cu marginea fin dintata. Florile sunt solitare, lung pedunculate, placut mirositoare, de culoare violeta, mai rar alba. Plante de semiumbra, se întâlneste în padurile de foioase sau tufarisuri, primavara devreme, înainte de înfrunzirea speciilor lemnoase.
Se utilizeaza atât florile, cât si rizomii.

Compozitie chimica
Florile contin cca 0,003% ulei esential, format din aldehide si alcooli alifatici nesaturati, între care nonadienolul si octodienolul, alcool benzilic si o cetona nesaturata (parmona), urme de eugenol; rezine, zaharuri, viola-quercetina (rutozid), violamina -o substanta coloranta albastra, urme de acid salicilic, mucilagii, substante amare.
Frunzele contin ulei esential de culoare bruna, format din esteri metilici ai acidului salicilic si nonadienol.
Rizomii si radacinile contin saponozide, un alcaloid - odorantina, acid 2-nitropropionic, 0,04% ulei esential, substante amare, esteri ai acidului salicilic, saruri minerale etc.

Farmacologie
Florile au actiune emolienta. Rizomii si radacinile, datorita saponozidelor, au actiune expectoranta, iar la doze mai mari sunt emetice, asemanatoare ca actiune cu radacinile de Ipeca, planta exotica. Prezinta si actiune usor laxativa.
Odorantina din rizomi si radacini are proprietati hipotensive.

Recomandari
Florile se recomanda pentru actiunea emolienta în diferite formule pectorale. Rizomii si radacinile se recomanda pentru actiunea lor expectoranta.

Mod de preparare si administrare
Florile, sub forma de infuzie, preparata din 1-2 lingurite flori la o cana cu apa; se beau 1-2 cani pe zi.
Rizomii si radacinile sub forma de decoct, preparat dintr-o lingura planta la o cana cu apa; pentru adulti, 4-5 linguri pe zi, pentru copii 3-4 lingurite pe zi îndulcite cu miere.

Contraindicatii
Respectând dozele precizate, nu prezinta.

Produse ce contin « toporas »

Coughend, sirop fara zahar 100ml AYURMED
Coughend, sirop fara zahar, 100ml AYURMED

40.46 lei 43.50
-7%

Stesclin respi 60buc SUN WAVE PHARMA
Stesclin respi, 60cps SUN WAVE PHARMA

51.36 lei 55.23
-7%

Coughend, sirop cu zahar 100ml AYURMED
Coughend, sirop cu zahar, 100ml AYURMED

43.22 lei 47.49
-9%

Imunice forte 100ml SUN WAVE PHARMA
Imunice forte, 100ml SUN WAVE PHARMA

29.47 lei
Cough kalp 100ml INDIAN HERBAL
Cough kalp, 100ml INDIAN HERBAL

29.95 lei 32.20
-7%

» Vezi toate produsele ce contin Toporas