•
Arbust, stufos, ghimpos, cu lastari târâtori, înalt de 1-2 m, cu tulpina dreapta, arcuita spre vârf, cu ghimpi fini, densi în partea inferioara, rari sau chiar absenti în cea superioara. Frunza imparipenata, din 3 foliole pe ramurile fertile sau 7 foliole pe ramurile sterile, ovat-lanceolate, cu dinti neregulati pe margine, pe spate surii albicioase din cauza perisorilor. Inflorescentele sunt situate la vârful ramurilor din anul precedent sau la subsuoara frunzelor, cu flori albe, de tipul 5, petalele fiind egale cu sepalele, de 1-1,4 cm, cu pistile si stamine numeroase. Fructele sunt polidrupe rosii, zemoase, cu caliciul persistent. Se întâlneste prin luminisuri, pe coaste stâncoase, în special în taieturi sau doborâturi de padure din zona de deal si de munte, pe care le invadeaza în 3-5 ani. Uneori se cultiva pentru fructe.
Compozitie chimica Frunzele contin cca 10% tanin, substante de natura flavonoidica si cca 800 mg vitamina C. Fructele de Zmeur contin 85-86% apa, 4,5-10% zaharuri, acizi organici, pectine (0,5-2,8%), proteine (1,2%), potasiu (127 mg%), fosfor (45 mg%), calciu (27,3 mg%), magneziu (24 mg%), mangan (15 mg%), sodiu (3,5 mg%), zinc (3 mg%), cupru (1mg%), fier (0,6 mg%), vitamina C (30 mg%), B1 (0,02 mg%), B2 (0,03 mg%), provitamina A, vitaminele D si P si mici cantitati de taninuri.
Farmacologie Fara a avea o actiune farmacodinamica specifica, frunzele se folosesc empiric si pentru actiunea lor diuretic-depurativa, astringenta, antispastica si uterotonica.
Recomandari Pentru actiunea lor diuretica si usor astringenta. Se recomanda ca atare sau în combinatie cu alte plante, ca substituent al ceaiului chinezesc. În aceleasi scopuri se pot utiliza iarna si ramurelele subtiri. Fructele sunt o bogata sursa de zaharuri, pectine si proteine si, în special, de microelemente si vitamine, actionând favorabil asupra organismului întreg.
Mod de preparare si administrare Frunzele sub forma de infuzie, ramurelele sub forma de decoct, o lingura la o cana cu apa. Fructele, consumate ca atare sau sub forma de gemuri si siropuri. În trecut, siropul de fructe de Zmeur era înscris în farmacopei si era utilizat pentru corectarea gustului neplacut al unor siropuri medicinale. În prezent se folosesc mai mult aromatizanti si coloranti artificiali. Recomandam prepararea siropului de fructe de Zmeur la rece, folosind 64% zahar si 36% suc de fructe, respectiv o solutie suprasaturata în zahar care se recunoaste dupa o cantitate de zahar nedizolvat care ramâne pe fundul sticlei. Se poate prepara si cu miere. În acest caz, se adauga la 75-80% miere 25-20% suc de fructe. În cazul în care s-ar valorifica întreg potentialul de zmeura pe care îl avem în Carpati, am avea tot timpul anului o bautura mult superioara, naturala, care ar putea înlocui toate bauturile artificiale racoritoare care au invadat si piata noastra.
Contraindicatii Nu prezinta.