•
Este singurul tip de miere care nu provine din colectarea polenului/nectarului din flori. Mierea de mana e un produs obtinut de catre albine prin prelucrarea rasinilor de pe copaci sau a depoziturilor de zaharuri eliminate de insecte dupa ce se hranesc cu sucurile plantelor Albinele pierd foarte multa energie la un asemenea cules si sunt mai uzate decat cele care culeg nectar de flori Pentru consumul uman are o valoare deosebita, continand multa inhibina (un bactericid foarte puternic) si saruri minerale (de 12,8-20 de ori mai bogata in saruri minerale decat mierea florala), calciul si magneziul prezentand cel mai mare interes terapeutic intrucat organismul uman asimileaza mult mai bine aceste saruri prin alimentatia naturala decat prin administrarea sintetica.. Are pH =5,9 – 7,8. Datorita faptului ca nu contine polen, este singurul tip de miere recomandata persoanelor alergice la polen.
Indicatii terapeutice: datorita bogatei sale compozitii in minerale si in bioflavonoide, mierea de mana este frecvent recomandata in tratamentul spasmofiliei la adolescenti, rahitismului la copii si adolescenti, in osteoporoza si afectiuni articulare la adulti si varstnici. Proprietati: antiinflamatoare, antioxidant, stimuleaza regenerarea epiteliilor, endoteliilor si a membranelor celulare, depurativ, imunostimulant, laxativ, boli infectioase, afectiunile sistemului imunitar, boli bacteriene, bolile intestinului gros, boli legate de prezenta diferitelor toxine in organism, boli dermatologice, boli degenerative, boli legate de inflamatii. Mierea de padure este utila si persoanelor cu un sistem imunitar slabit.
Precautii: A nu se administra copiilor sub 1an; Pentru a nu-si pierde din proprietati este recomandat a nu se adauga in lichide ce depasesc temperatura de 38 grade Celsius. Persoanele bolnave de diabet NU vor consuma miere si produse din miere decât sub îndrumarea medicului!