•
Subarbust de 10-15 cm din zona montana de la limita inferioara a molidisurilor pâna în zona alpina. Spre deosebire de frunzele unei plante din aceeasi familie, Merisorul (Vaccinium vitis-idaea), frunzele de Afin sunt cazatoare în fiecare toamna. Flori mici globuloase de culoare roz, fructe negre violacee.
Compozitie chimica Frunzele de Afin contin 10% taninuri, cantitati mici de arbutozid, acid chimic, miristic si palmitic, ericolina, derivati flavonici, acizi triterpenici, tiamina, saruri minerale. Fructele de Afin contin 5-10% taninuri de natura catehica, cca 30% zahar invertit. Componentele active principale din fructele de Afin sunt antocianii, pigmentii coloranti de natura glicozidica, printre care cei mai reprezentativi sunt delfinidina, cianidina, petumidina si malvidina, glicozidati cu diferite zaharuri si, în total, alti 15 compusi. Pe lânga taninuri de natura catechica si leucoantociani, flavonoide, zaharuri, pectine ,si acizi organici (succinic, malic, citric, chimic), fructele de Afin contin saruri minerale: potasiu 50 mg%, calciu 10 mg%, fosfor 8 ing%, sulf 8 mg%, magneziu 6 mg%, clor 5 mg%, mangan 3 mg%, fier 1 mg%.
Farmacologie Antocianozidele, componente principale ale fitocompusilor din afine, sunt active asupra bunei functionari a microcirculatiei. Administrarea pe cale orala a preparatelor pe baza de afine regleaza functionalitatea microcirculatiei sanguine si contractiunea ritmica a musculaturii netede a arteriolelor care controleaza fluxul hematic ce traverseaza diferite zone circulatorii. Cercetarile farmacologice au demonstrat actiunea antocianilor din afine asupra enzimelor retinice si asupra regenerarii mai rapide a pigmentilor retinici, precum si efectele favorabile asupra acuitatii vizuale în special în timpul noptii Extractele standardizate pe baza de afine sunt foarte utile pentru cei care lucreaza în subteran, pentru pilotii de noapte si pentru cosmonauti. La fel, s-au obtinut rezultate bune la suferinzii de retinopatie diabetica, deoarece s-a observat o reducere a sintezei de colagen la nivelul retinei si o ameliorare a simptomelor clinice. O alta actiune favorabila a afinelor se înregistreaza în insuficienta venoasa clinica. S-a demonstrat actiunea asupra edemelor, în special periomalcolare, cauzate de o anormala permeabilitate capilara. Administrarea produselor obtinute din afine produce reactivarea microcirculatiei locale, ameliorând si fluxul venos, usurând îndepartarea lichidelor interstitiale si reducând astfel edemele. Au aplicatie în tratamentul insuficientei venoase cronice si a complicatiilor care survin: varice, varicoflebite, tromboflobite, edeme periomaleolare si crurale. Printre actiunile importante ale afinelor este cea antiseptica intestinala si astringenta. Una dintre componentele fitocomplexului din afine actioneaza ca „antidot" al adezinei, o proteina care permite bacteriei patogene Escherichia coli sa adere pe celulele mucoasei intestinale si sa determine procesul infectios. Pentru acelasi motiv, extractele pe baza de afine sunt utile si în tratamentele cistitelor si pielocistitelor recidivante. Presupunând aderarea Eschercchici coli pe peretii cailor urinare (cistitele fiind mai frecvente la femei), în acest tip de infectii se obtin ameliorari remarcabile. Utilizarea frunzelor de Afin în tratamentul diareilor este justificata prin prezenta taninurilor. Actiunea antidiabetica a frunzelor se bazeaza pe derivatii flavonici care asociati cu antocianii din fructe, favorizeaza vascularizarea pancreasului. Insulina este fixata pe proteinele de pe suprafata celulelor, astfel încât membrana celulara joaca un rol important în diabet. Tulburarile vasculare se dezvolta în cursul bolii (angiopatie diabetica), cauzând îngrosarea membranelor bazale si a peretilor vaselor mici, crescând permeabilitatea si cauzând astfel perturbari metabolice. Å¢inând seama de compozitia chimica a frunzelor si fructelor de Afin si de actiunea farmacodinamica prezentata, consider justificata utilizarea lor în diabetul de tip II.
Recomandari Frunzele sunt astringentc, modifica favorabil flora patogena intestinala; au actiune hipoglicemianta (reduc cantitatea de zahar din sânge si urina). Intra în compozitia produsului INSUVEG si în Ceaiul pentru diabetici. Fructele, datorita antocianilor, au actiune de protectie vasculara, în special retidiana, favorizând acuitatea vizuala si adaptarea ochiului la întuneric. Utile în dispepsii (digestie dificila). Intra în compozitia produselor Difrarel, Difebion si INSUVEG.
Mod de preparare si administrare Frunzele sub forma de infuzie 1-2 lingurite la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi. Fructele consumate proaspete sau congelate, 200 g pe zi; uscate 50-100 g pe zi; sub forma de sirop 50 g de doua ori pe zi; decoct 100 g fructc la 1l apa. Se bea întreaga cantitate în timpul zilei. Sub forma de afinata, în cantitati moderate, în cazul celor carora alcoolul le este permis.
Contraindicatii În constipatia cronica.
Observatie Se falsifica uneori cu fructe de Soc.