•
Specie mult cultivata în scopuri alimentar-condimentare, dar si în scop medicinal.
Compozitie chimica Contine pâna la 1,5% capsaici-noide (substanta care imprima gustul arzator) inclusiv capsaicina, pâna la 1 %, dihidrocapsaicina, nordihidrocapsaicina si homocapsaicina, pigmenti carolenoidici care includ capsantina, capsorubina, alfa si beta-caroten, ulei gras, glicozide sterolice respectiv capsicozidele A, B, C, D, 12-15% proteine, vitaminele A si C si urme de ulei volatil.
Farmacologie Are actiune rubefianta (congestionanta intensa, dar trecatoare a pielii) si vasostimulanta, intrând în categoria medicamentelor analgezice topic (local) datorita continutului în capsaicinoide si capsaicina. Are si actiune antiseptica, diaforetica si stimulanta a secretiilor gastrice. Actiunea principala ramâne cea a tratamentelor simptomatice, atât la adulti cât si la copii, în spasmele si durerile musculare din zona umerilor, bratelor si coloanei vertebrale, pentru tratarea artritelor, reumatismului, nevralgiilor, lumbago, sciatica si degeraturi usoare.
Recomandari
Mod de preparare si administrare Pentru uz intern, tinctura se prepara din 10 g fructe uscate la 100 ml alcool de 70°. Ca stimulent gastric se iau 10-20 picaturi în putina apa cu 15 minute înainte de mâncare. Pentru cura de dezintoxicare alcoolica se iau 50-60 picaturi în putina apa sau ceai, de mai multe ori pe zi, de câte ori individul simte nevoia sa bea. Extern se prepara tot o tinctura din 20 g fructe la 100 ml alcool de 60°-70° cu care se fac frectii. În aceasta tinctura se poate îmbiba vata, iar dupa uscare se aplica pe locul dureros cu ajutorul unui bandaj elastic. Tot extern, pentru stimularea cresterii parului, se prepara o tinctura din parti egale de Ardei iute, radacina de Brusture si radacina de Urzica, în alcool de 60â°-70â° cu care se frictioneaza radacina parului ferind ochii.
Contraindicatii Intern, în hiperaciditate, ulcer gastric si afectiuni hepatice si urorenale. Nu se aplica pe pielea lezata. În rare cazuri s-a constatat hipersensibilitate manifestata prin urticarie.
Nota: Din Ardeiul iute. Albert Szenl Gyorgyi a extras pentru prima data (1927 -1932) vitamina C în stare cristalina (cca 200 mg/kg).