•
Proprietati: Antisclerotica, emolienta, energizanta, fluidifiant sanguin, laxativa, sedativa, racoritoare, reconstituanta, vitaminizanta. Mod de folosire: Paine (numai de secara sau combinata in proportii diverse cu faina de grau). Se poate face paine crescuta, dospita cu drojdie de bere sau nedospita (din faina framantata cu putin ulei, apa, sare din care se fac turtite care se coc pe tabla pentru prajit paine sau in tigaie de teflon). Painea de secara, coapta consumata regulat previne arterioscleroza si maladiile vasculare. In Enurezis se consuma seara o turta preparata din faina de secara si seminte de urzici macinate foarte fin, 10 g la 1 kg de faina. Dupa framantare se lasa 20 de min., apoi se coace la cuptor. Lapte de faina de secara: 2 linguri faina se amesteca cu 250 ml apa incalzita la 38º C. Se bate cu o furculita 5 min., apoi se strecoara prin tifon si se consuma indulcit. Se poate folosi si la creme preparate la rece. Se recomanda in special sedentarilor si batranilor. Extern: Cataplasma din 125 g faina de secara si 250 ml apa rece; se lasa la macerat 24 de ore, apoi se pune amestecul intre doua panze si se aplica pe regiunea bolnava in scop antiinflamator, calmant si rezolutiv, in inflamatii diverse, contuzii, abcese, panaritii, supuratii. Ingrediente: 100% faina integrala de secara Valoare energetica: 354% kcal (1538% kj) Proteine: 9.4% Carbohidrati: 77.5% Lipide: 1.8% Fibre: 14.5%