•
Sustine sanatatea tractului respirator.Ajuta la mentinerea unui sistem gastro-intestinal sanatos.
Vechii greci au numit aceasta planta ”thymos”, aceasta insemnand ”curaj” sau ”tarie”. Înca din Antichitate, cimbrul a fost folosit in zona mediteraneana drept condiment, iar in Evul Mediu timpuriu calugarii benedictini l-au adus in Europa Centrala si Anglia, unde si-a inceput vocatia ca planta medicinala.„Aceasta planta este un aromatic difuziv placut, stimulent si relaxant, cu efect carminativ si emenagog usor. Poate fi folosit in raceli, amenoree si menstre dureroase, colici, si flatulenta.” W. Cook, The Physiomedical Dispensatory, 1869.
Ingrediente: Partea aeriana a plantei Thymus vulgaris L. (cimbru de cultura) fam. Labiatae, care contine ulei volatil (borneol, cineol, timol, carvacrol), tanin, acid cafeic, principii amare, saponozide, flavone.
EfectAntiinfectios, stomahic (stimuleaza secretiile gastrice), coleretic (stimuleaza secretia biliara), carminativ (favorizeaza eliminarea gazelor intestinale), antispastic, vermifug, expectorant, diuretic.
Întrebuintari principaleGripa, bronsita, tuse, astm.Alte intrebuintariDispepsii, balonari, anorexie, paraziti intestinali, infectii urinare.
ContraindicatiiNu se recomanda in caz de hipersensibilitate la aceasta planta.La dozele recomandate nu se cunosc contraindicatii.
Sarcina si alaptare:Acest ceai nu este indicat femeilor insarcinate.Mamele care alapteaza pot consuma acest ceai.
PrepararePeste o lingurita planta se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa 10-15 minute acoperit, apoi se strecoara.
ÎntrebuintareSe beau 2 – 3 cani cu ceai pe zi.
Prezentare: cutie a 50 g.