revista
Yoga si gimnastica medicala

Yoga si gimnastica medicala

Se spune că gimnastica ușoară crește capacitatea de muncă, diminuează doșa și stimulează “focul digestiv”. Dar trebuie să fie practicată cu moderație.Astăzi, medicina ayurvedică obișnuiește să adauge exercițiile de hathayoga, în India existând un număr mare de spitale și de dispensare unde medici tradiționali, medici de formație modernă și profesori de yoga cooperează spre binele bolnavului. Adesea, prin intermediul studiului yoga, mulți occidentali au luat cunoștință de medicina tradiționala indiană. De fapt, există legături strânse între această medicină și tradițiile yoga. Într-adevăr, exercițiile yoga constituie, înainte de toate, un ansamblu de tehnici care pun în practică teoriile fiziologice și psihologice elaborate în mediile Ayurveda.

Practicarea yoga presupune un organism sănătos. Aceasta nu este, prin urmare, o terapeutică în adevăratul înțeles al cuvântului. Totuși, diverse școli de yoga au pretins că previn și chiar tratează boli prin tehnicile pe care le dezvoltă. Manualelel de hathayoga care ne-au parvenit pun efectiv accentul pe tehnicile și pe experiențele ce vizează profilaxia sau tratamentul.

Cele mai cunoscute dintre aceste manuale sunt Hatha yoga pradipika, Gherandasamhita și Sivasamhita, alcătuite probabil spre sfârșitul Evului Mediu. Este de notat că autorii acestora au aparținut mișcărilor sau școlilor ce întrețineau raporturi cu mediile alchimiste și medicale. Svatmarama, redactorul Hathayogapradipika, se prezintă singur ca discipol al Siddha.

Astfel, multe posturi și exercițiile de respirație care le sunt asociate trec drept având proprietăți de prevenire sau de vindecarul a tot felul de suferințe. Se spune, de exemplu, că postura Matsyendra (nume al unui elegendar maestru) stimulează “focul digestiv” și sparge cercul bolilor.

O altă postură, cea a extensiei dorsale sau pascimatanasana, ar favoriza circulația “suflului vital” în partea din spate a corpului și ar reînsufleți ‘focul digestiv”.

Ca alt exemplu, am putea cita tehnica respiratorie numită sitali, “înviorătoare”, despre care se consideră că poate combate, în același timp, efectele nocive ale „bilei” (pitta), umflăturile, megalosplenia și febrele. Pentru aceasta trebuie să inspiri, cu gura deschisă, buzele rotunjite, scoțând puțin limba, astfel ca aerul aspirat să producă un șuierat.

Acest aspect al practicării hathayoga i-a determinat pe mulți autori să vorbească de “medicina yogină”, de “yogaterapie” sau chiar să prezinte hathayoga ca pe o formă de medicină diferită de cele tradiționale din India. În fond, credințele indiene privind efectele preventive și curative ale hathayoga nu sunt în întregime nefondate. Ele se explică, cel puțin în parte, prin caracterul destul de deosebit al repercusiunilor fiziologice ale exercițiilor de hathayoga, pe care investigațiile științifice din ultimele decenii ne-au permis să-l observăm. Primele lucrări interesante sunt cele ale dr. Therese Brosse care, din 1936, a putut să stabilească efectele reale ale unor practici de hathayoga pornind de la înregistrarea simultană a pulsului, respirației și electrocardiogramei unor yogini, chiar în India. Au fost realizate multe alte studii, iar un oarecare număr de aplicații medicale ale yoga au fost, încă de pe atunci, studiate sau sugerate de medici sau fiziologi. Din păcate, nu au fost făcute până acum studii globale veritabile, cu investigarea simultană a tuturor eleentelor fiecărui exercițiu la același subiect. Pe de altă parte, foarte adesea, exercițiile studiate nu sunt riguros identificate și determinate în raport cu lucrările clasice de hathayoga care le definesc și care le precizează metoda și durata. În fine, în general suntem limitați de înregistrări și dozaje, fără a putea ține cont de contextul psihologic general în experiențele studiate.

În orice caz, yoga nu constituie un sistem medical autonom. Noțiunile de igienă și de dietetică, încorporate în învățăturile hathayoga, nu îi sunt specifice. Acestea sunt subiectul celor mai vechi tratate medicale sanscrite. Tot așa, noțiunile elementare de fiziologie și de patologie, la care fac referire tratatele de hathayoga, sunt cele din Ayurveda clasică.

“Medicina traditionala Indiana” – Guy Mazars

Suplimente pentru yoga si meditatie
Yoga relax

18.82 lei
IN STOC
Alte articole relevante

Alimentatia atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata

Alimentatia este extrem de importanta atunci cand o femeie vrea…

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

Dezechilibrul energetic, cauza tuturor bolilor

Permiteţi-mi să vorbesc aici pe scurt despre o zonă foarte importantă…

Cum sa devenim mai fericiti?

William James, tatăl psihologiei moderne americane, afirma că…

Cum recunosti cancerul de san

Fiind unul dintre tipurile de cancer cele mai raspandite in…

Semne ca ai o deficienta de fier

In general, femeile sunt afectate de carenta de fier, din cauza…

Previne cancerul de san!

Alimentatia sanatoasa pentru o stare de bine si pentru a tine…