revista
Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda

Proprietatile terapeutice ale uleiului de lavanda

Când auzi cuvântul „lavandă”, s-ar putea să te gândești imediat la acea nuanță deschisă de violet ce îți parfumează livingul zi de zi. Însă ea te poate ajuta în feluri neașteptate: deși probabil că nu te-ai gândit niciodată, uleiul de lavandă poate fi un vindecător puternic. 

Ce este lavanda?

Lavanda este o plantă cu flori din familia mentei, ușor de identificat datorită parfumului său floral dulce. Se crede că este originară din Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și India, încă de acum de 2.500 de ani. 

În antichitate, levănțica era folosită ca plantă sfântă. În plus, a fost adesea folosită pentru a împrospăta articole personale, cum ar fi hainele și părul.

Care sunt posibilele beneficii pentru sănătate ale lavandei?

Astăzi știm că uleiul de lavandă ne oferă mult mai mult decât simplul ei parfum. Așa că, adu uleiul de lavandă lângă tine și haide să trecem rapid prin utilizările ei nebănuite!

  • Calmează rănile și durerea

Un mic studiu a constatat că uleiul esențial de lavandă ameliorează durerea și roșeața femeilor care au avut epiziotomii, tăieturi vaginale cauzate de naștere, iar un altul că inhalarea esenței de lavandă (aromaterapie) a atenuat durerea de la nașterile prin cezariană.

  • Încetinește căderea părului

Masarea regulată a scalpului cu un amestec de ulei de lavandă și alte uleiuri esențiale de plante poate ajuta încetinirea căderii părului cauzată de alopecia areata. Această boală autoimună, care poate apărea în familii, face ca organismul să-ți atace din greșeală foliculii de păr. Cercetările continuă pentru a vedea dacă uleiul de lavandă ar putea ajuta părul să crească.

  • În loc de sare avem… lavandă!

Lavanda culinară oferă o dulceață aparte aproape oricărui fel de mâncare. Tocmai, ea conține și acid ursolic, un nutrient care poate ajuta la combaterea cancerului și la arderea mai multor calorii. Propunerea noastră este să o amesteci cu alte ierburi de Provence: rozmarin, cimbru, fenicul, arpagic și altele.

  • Reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac

Un mic studiu publicat în 2017 în Jurnalul Iranian de Cercetare Farmaceutică a constatat că atunci când 40 de persoane au inhalat ulei esențial de lavandă după o intervenție chirurgicală pe cord deschis, tensiunea arterială și ritmul cardiac s-au redus. Aceasta sugerează un singur lucru: că uleiul a avut un efect pozitiv. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări.

  • Absoarbe toxinele

Poate că nu te așteptai, dar lavanda prosperă în locuri toxice care ar ucide rapid plantele mai puțin rezistente. Rădăcinile sale absorb metalele grele precum plumbul și zincul și le stochează în frunzele lor. Acest lucru poate ajuta la curățarea și refacerea siturilor industriale și a terenurilor de grădină contaminate.

  • Împrospătează covoarele

Fă-ți propriul deodorizant pentru covor cu 8 picături de ulei de lavandă la ½ cană de bicarbonat de sodiu. Presară-l peste covor, lasă-l să stea câteva minute. După care aspiră.

  • O memorie mai bună 

Ce altceva mai poate face lavanda? Oh, da, îmbunătățește memoria. Un studiu recent a constatat că studenții care au mirosit lavandă chiar înainte de un test au obținut scoruri mult mai mari decât colegii lor. Studiul a sugerat că studenții ar putea găsi în aromaterapie un aliat de nădejde în perioada examenelor.

  • Oferă liniște- calmează un copil agitat

Lavanda ți-ar putea salva ziua - și poate și noaptea. Într-un studiu, mamele a 40 de copii cu vârsta între 2 și 6 săptămâni și-au masat burtica bebelușului cu 1 picătură de ulei de lavandă în 20 de mililitri de ulei de migdale. Bebelușii masați s-au liniștit mai repede decât alții și au plâns mai puțin în fiecare săptămână de studiu.

  • Aliat contra bufeurilor 

Menopauza apare de obicei la sfârșitul anilor 40 sau începutul anilor 50: perioadă în care apar cel mai des bufeurile. Totuși, femeile dintr-un studiu în care li s-a cerut să miroasă levănțică timp de 20 de minute de două ori pe saptămână, au notat că bufeurile s-au redus drastic cu pana la 50% mai mult decât la femeile care nu au folosit aromaterapia cu lavandă.

  • Detergent organic pentru rufe

Se crede că lavanda provine din cuvântul latin lavare, care înseamnă „a spăla”. Nu e de mirare că face un duo atât de grozav de deodorant-odorizant pentru rufele tale. Adaugă 4 picături de ulei de lavandă în apa din fierul de călcat pentru parfum. De asemenea, poți pune câteva picături chiar în mașina de spălat. 

https://www.everydayhealth.com/diet/what-are-possible-benefits-lavender-must-know-facts-about-therapeutic-plant/

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-vitamins-lavender-uses?ecd=soc_fb_220201_cons_ss_lavenderuses&linkId=100000107684912&fbclid=IwAR1UtWi1B3fmKNh-xRPXEgjB90a3Mj29Iwl9rhoTCNQYMap0wUWo_3-66I0

PROMOTII MAGAZIN REMEDIU
Capsule Noapte buna n136 30cps FARES
-20%
24 ,00 LEI
30,05
Ceai Sveltaflor m111 20plicuri FARES
-20%
6 ,85 LEI
8,57
Distonoplant forte 60cps FARES
-20%
56 ,30 LEI
70,40
Biomicin forte a15 15cps FARES
-20%
24 ,20 LEI
30,26
Biomicin urinar a20 15cps FARES
-20%
24 ,58 LEI
30,73
Probio vital d128 20cps FARES
-20%
33 ,25 LEI
41,56
Colon sanatos d66 63cps FARES
-20%
27 ,95 LEI
34,93
Sirop pentru imunitate formula noua F147 250ml FARES
-9%
28 ,06 LEI
30,84
Zinc + vitamina d3 30cpr FARES
-9%
30 ,89 LEI
33,95
Menopauza g81 60cps FARES
-9%
34 ,93 LEI
38,39
» Mai sunt inca 4359 oferte active. Vezi toate ofertele promo de astazi!
Alte articole relevante

Ce inseamna un stil de viata sanatos?

Ce înseamnă un stil de viață sănătos?  Alegeri alimentare…

Starea psiho morală ca factor terapeutic

Starea psiho morală ca factor terapeuticBolile sau suferințele…

7 sfaturi care ne prelungesc viata

Deşi longevitatea a crescut statistic în ultima jumătate…

Dezechilibrul energetic, cauza tuturor bolilor

Permiteţi-mi să vorbesc aici pe scurt despre o zonă foarte importantă…

Beneficiile unei plimbari prin padure - silvoterapia sau baia de padure

Pădurea contribuie la apărarea sănătății noastre nu numai prin…

Tigarile si atacurile de panica

Fumatul constituie o dependență periculoasă, deoarece calmează,…

Chlorella si usturoiul ne ajuta sa drenam metalele grele din organism

Clorella și metalele grele Dintre alimentele vii, există unul…

Scapa de urmatoarele lucruri din bucatarie acum!

Pentru sanatatea ta fizica si psihica, ar fi mai bine sa renunti…

Alimente bune si rele pentru un somn linistit!

Fie ca esti genul care se culca prea devreme sau prea tarziu,…
Tag-uri